1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Japonya Pay Piyasalarında Tarihi Düşüş: Yen Değer Kazanıyor

Japonya Pay Piyasalarında Tarihi Düşüş: Yen Değer Kazanıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Japonya Pay Piyasalarında Tarihi Düşüş

Japonya Pay Piyasalarında Tarihi Düşüş

ABD’de artan resesyon endişeleri, Japonya pay piyasalarında son 37 yılın en sert düşüşüne yol açtı. Uzmanlar, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz artırımı döngüsüne girmiş olabileceği yönündeki beklentilerin, ABD’deki resesyon kaygılarıyla birleşmesinin ardından ülke varlıklarına yönelik risk algısının zirveye ulaştığını ifade ediyor. Bu bağlamda, Japonya hisseleri 1987’den bu yana en büyük satış dalgasını yaşadı.

Nikkei 225 endeksi, yalnızca son iki işlem gününde %21,2 oranında bir değer kaybı yaşarken, bu yıl 11 Temmuz’daki rekor seviyesine, yani 42.426 puana kıyasla %34,9’luk bir düşüş göstermiştir.

Japonya Pay Piyasalarında Tarihi Düşüş: Yen Değer Kazanıyor

“DÜNYADAKİ HİÇ BİR BORSA TOKYO’DAKİ KADAR SERT DÜŞMEDİ”

Dünyanın hiçbir borsası, son dönemlerde finansal piyasalarda meydana gelen dalgalanmalara Tokyo’daki kadar sert bir tepki vermediği gözlemleniyor. Bu hızlı değer kaybının, yenin değer kazanmasıyla doğrudan ilişkili olduğu belirtiliyor. Yıl içerisinde 161,3 seviyesine kadar yükselen dolar-yen paritesi, 142,2 ile ocak ayından bu yana en düşük seviyesini test etti.

Analistler, Japon yeni borçlanmasının yanı sıra yüksek getirili varlıklara yapılan yatırımların, BoJ’un faiz artışı ve Japon yeninin hızla değerlenmesiyle birlikte bölge piyasalarında satış baskısını artırdığını ifade ediyor.

“SATIŞ BASKISI DERİNLEŞTİ”

BoJ’un şahinleşmesiyle güçlenen yenin yanı sıra, dünya genelindeki artan resesyon endişelerinin Japon ihracatçı şirketlerin performansını olumsuz etkileyebileceği kaygısı, Japonya pay piyasalarındaki satış baskısının derinleşmesinde önemli bir rol oynadı. Bu gelişmeler neticesinde, Japonya’da Nikkei 225 endeksi %12,4’lük bir düşüşle günü 31.458 puandan kapatırken, Güney Kore’de Kospi endeksi %8,77 değer kaybıyla 2.441,5 puandan günü tamamladı.

HONG KONG BORSASI

  • Hong Kong’da Hang Seng endeksi %2,05 azalışla 16.593 puanda,
  • Çin’de Şanghay bileşik endeksi %1,5 düşüşle 2.860 puanda,
  • Hindistan’da Sensex endeksi ise %3 düşüşle 78.520 puanda bulunuyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Japonya Pay Piyasalarında Tarihi Düşüş: Yen Değer Kazanıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin