1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. James Webb Teleskobu ile Başıboş Gezegenlerin Keşfi

James Webb Teleskobu ile Başıboş Gezegenlerin Keşfi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

James Webb Teleskobu ile Yapılan Yeni Keşifler

James Webb Teleskobu ile Yapılan Yeni Keşifler

NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) ortaklığında geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu (JWST), üç yıldır uzayın derinliklerini incelemeye devam ediyor. Eski ve tanınmış Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini alan JWST, astronomlara evren hakkında yeni ve heyecan verici bilgiler sunmaya devam ediyor.

Başıboş Gezegenler Tespit Edildi

Son yapılan gözlemler sonucunda, bilim insanları James Webb Uzay Teleskobu’nun (JWST) yardımıyla Perseus Moleküler Bulutu’nda 6 adet “başıboş gezegen” tespit etti. Bu başıboş gezegenler, herhangi bir yıldızın etrafında dönmeyen ve yalnızca uzayda serbestçe hareket eden gök cisimleri olarak tanımlanıyor.

Keşfedilen 6 başıboş gezegen, Perseus Bulutu içinde bulunan ve Dünya’ya yaklaşık 960 ışık yılı uzaklıkta bulunan “NGC 1333” bulutsusunda yer alıyor. Astronomlar, JWST’nin kızılötesi kameralarıyla görüntülenen bu bulutsunun karmaşık ve türbülanslı yapısında gaz ve tozun bir araya gelerek yeni yıldızlar ve diğer gök cisimlerini oluşturma potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor. Tespit edilen başıboş gezegenlerin boyutları ise Jüpiter’den daha büyük.

Araştırmalarda, yeni keşfedilen başıboş gezegenlerden birinin kütlesinin Jüpiter’in 5 katı olduğu ve bu da yaklaşık 1600 Dünya kütlesine eşdeğer olduğu kaydedildi. Bu gök cisminin etrafındaki tozlu diskin, bir yıldızın oluşumunu andırdığı ve burada “mini gezegenler” gibi yeni cisimlerin meydana gelmesinin mümkün olduğu ifade edildi.

Ayrıca, “NGC 1333” bulutsusu içerisinde yeni doğan yıldızlar ile birlikte, 5-10 Jüpiter kütlesine sahip gezegenlerin yanı sıra, oldukça nadir görülen “kahverengi cüce” adı verilen bir gök cismi de tespit edildi. Kahverengi cüceler, ne gezegen ne de tam anlamıyla bir yıldız olan, genellikle gezegenlerden daha büyük kütleye sahip ancak yıldızlar kadar kütle barındırmayan özel gök cisimleri olarak biliniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
James Webb Teleskobu ile Başıboş Gezegenlerin Keşfi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin