1. Haberler
  2. Gündem
  3. İstanbul Zeytinburnu Oto Sanayi Bölgesinde Yıkım Tehlikesi ve Kentsel Dönüşüm Kaygıları

İstanbul Zeytinburnu Oto Sanayi Bölgesinde Yıkım Tehlikesi ve Kentsel Dönüşüm Kaygıları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’un Tehlikeli Oto Sanayi Bölgesi

İstanbul'un Tehlikeli Oto Sanayi Bölgesi

DHA’nın bildirdiğine göre, İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde bulunan oto sanayi bölgeleri, yıkılma tehlikesiyle baş başa kalmış durumda. Bu alan, birçok oto sanayi sitesine ev sahipliği yaparken, yıkılmaya yüz tutmuş yapılarıyla adeta bir tehlike unsuru haline gelmiştir.

İlgili bölgedeki çok katlı binaların kolon ve kirişlerinde çatlaklar oluşmuş, paslı demirler görünür hale gelmiştir. Bazı binalara yapılan eklenti ve müdahalelerin ise, bu binaların durumu için yeterli olmadığı net bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

İstanbul Zeytinburnu Oto Sanayi Bölgesinde Yıkım Tehlikesi ve Kentsel Dönüşüm Kaygıları

Afet Durumunda Ulaşım Sorunları

Her gün binlerce kişinin araç tamir ve servis hizmeti almak için tercih ettiği bu sanayi bölgesinde, dar sokak yapıları ve düzensiz park nedeniyle olası afet durumlarında müdahale ekiplerinin bölgeye ulaşımda zorluk yaşayabileceği tespit edilmiştir. Çevre esnafı da, yapıların bakımsız durumu hakkında sıkça şikayetlerini dile getirmektedir.

Esnafın Kentsel Dönüşüm Korkusu

Bölgedeki bazı sanayi sitelerinde başlayan kentsel dönüşüm projeleri, esnaf arasında kaygılara yol açmaktadır. Bazı esnaf, bu dönüşüm sonrasında dükkanların bölgeden silineceğinden ve mesleklerini sürdüremeyecek duruma düşeceklerinden endişe etmektedir. İstanbul’un merkezindeki ilçelerde otomobil bakımı ve servis hizmetlerinde sıkıntılar yaşanabileceği vurgulanmaktadır. Bir sanayi sitesinde acil tahliye ve yıkım kararı olmasına rağmen, dükkan ve atölyelerde çalışmaya devam edildiği öğrenilmiştir.

İstanbul Zeytinburnu Oto Sanayi Bölgesinde Yıkım Tehlikesi ve Kentsel Dönüşüm Kaygıları

Yıkım Kararı Bulunan Binalar

Hakkında yıkım kararı bulunan bir sanayi sitesindeki esnaf Bayram Uyar, “Topkapı civarındaki sanayi bölgelerinde daha önceden de benzer projeler vardı. Şehir dışına çıkartılması isteniyor. Bizim binamızın durumu daha farklı, bakımsızlıktan dolayı belediyenin haklı bir kararı var. Topkapı’daki sanayi kalkıyor.”

İstanbul Zeytinburnu Oto Sanayi Bölgesinde Yıkım Tehlikesi ve Kentsel Dönüşüm Kaygıları

Sanayinin Bölgedeki Önemi

Uyar, “Üniversitelerin gelmesi ve buradaki konutlaşmanın artması nedeniyle, bölge sanayiden arındırılıyor. İBB’nin bu konuda alması gereken bir karar var. İkitelli-Başakşehir bölgesi sanayileşti, etrafı konutlaştırıldı. Biz sanayinin burada kalmasını istiyoruz.”

Bakım Eksikliği ve Sorumluluk

Uyar, “Bu bina için riskli bir durum var. Bina eski olabilir ama bakımını yaptırırsanız sağlam kalır. Bakım yapılmadığında, dışarıdan su alırsa veya çatısı yapılmazsa, temeline su giderse; beton dökülür, demirler çürür. Dolayısıyla bina yıkılma pozisyonuna gelir.”

“Eski binaya bakım yapılırsa, sağlam kalır. Ama yönetimle ilgili eksiklikler nedeniyle, bu site için gereken bakım yapılmadı. Bunda hepimiz, ben de dahil olmak üzere, ortak olarak suçluyuz.”

Bölgenin Geleceği Hakkında Endişeler

Esnaf Necip Soysal ise, “Küçük esnafa sahip çıkılmıyor. Devletin bize sahip çıkması ve yer göstermesi gerekli. Burası İstanbul’un merkezi, kalbi. Düşünün, aracım var, tamire götüreceğim. Hadımköy’e, Haramidere’ye nasıl götüreceğim? Çekiciler 3-4 bin lira isteyecek.”

“En fazla 3-4 ay daha buradayız. Sonrasında? Şu anda yer bulamıyoruz, civarlarda dükkan yok.”

Yıkım Kararlarının Etkileri

Soysal, “Kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle dükkan bulmakta zorlanıyoruz. İnsanlardan 1 milyon, 1.5 milyon hava parası istiyorlar. Zaten yıkılacak bir yer olduğu için bu fırsatı değerlendirenlerin sayısı da çok.”

“Buraların kapanması, sadece esnaf için değil, araç sahipleri için de zor bir durum yaratır. Araç sahipleri, mecburen yüksek fiyatlı servislere yönelmek zorunda kalacak.”

İstanbul Zeytinburnu Oto Sanayi Bölgesinde Yıkım Tehlikesi ve Kentsel Dönüşüm Kaygıları

Zeytinburnu’nun Deprem Riski

Öte yandan, AFAD tarafından 2022 yılında yayınlanan İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı’nda, Zeytinburnu’nun olası bir depremdeki riskli durumu vurgulanmıştır. Planın bir bölümünde, “Deprem İstanbul’un tüm ilçeleri için yüksek risk oluşturuyor; özellikle Zeytinburnu ve çevresindeki mahalleler olası büyük depremden yoğun olarak etkilenecektir.”

“Bu durumun ana sebepleri, belirtilen ilçelerin faya yakınlığı, yapı stoğunun yetersizliği ve zemin koşullarının sıvılaşmaya müsait olmasıdır.”

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İstanbul Zeytinburnu Oto Sanayi Bölgesinde Yıkım Tehlikesi ve Kentsel Dönüşüm Kaygıları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin