1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İsrail’in Gazze Saldırıları ve Fitch’in Kredi Notu İndirimi

İsrail’in Gazze Saldırıları ve Fitch’in Kredi Notu İndirimi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail’in Gazze’ye Yönelik Saldırıları ve Sonuçları

İsrail'in Gazze'ye Yönelik Saldırıları ve Sonuçları

7 Ekim 2023 tarihinden bu yana, İsrail’in Gazze Şeridi’ne gerçekleştirdiği hava, kara ve deniz saldırıları sonucunda en az 39 bin 897 Filistinli hayatını kaybetti. Bu ölümler arasında 16 bin 314 çocuk ve 10 bin 980 kadın yer alıyor. Ayrıca, yaklaşık 92 bin 152 kişi yaralanmış durumda. Enkaz altında binlerce kişinin olduğu bildirilirken, sivil altyapının da ciddi şekilde tahrip edildiği, halkın sığındığı hastaneler, ibadethaneler ve eğitim kurumlarının hedef alındığı belirtiliyor.

Fitch’ten İsrail’e Kredi Notu İndirimi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, yaptığı son açıklamada İsrail’in kredi notunu A+’dan A’ya düşürdüğünü ve görünümün negatif olduğunu duyurdu. Not indiriminin, Gazze’deki savaşın sürmesi, artan jeopolitik riskler ve çok cepheli askeri operasyonların etkileri nedeniyle gerçekleştirildiği ifade edildi. Ayrıca, İsrail’in kamu maliyesinin bu durumdan ciddi bir darbe aldığı da vurgulandı.

Fitch, bu yıl İsrail’in gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 7,8’i oranında bir bütçe açığı vermesinin beklendiğini ve orta vadede borcun gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 70’inin üzerinde kalacağına dikkat çekti.

Gazze’deki Çatışmanın Süreçleri

Yapılan açıklamalarda, jeopolitik risklerin ülkenin olumsuz not görünümünü desteklediği belirtildi. Gazze’deki çatışmaların 2025 yılına kadar sürebileceği ve bunun yanı sıra diğer cephelere yayılma riskinin bulunduğu kaydedildi. Çatışmaların sadece insan kayıplarına yol açmakla kalmayıp, önemli askeri harcamalara, altyapının yıkılmasına ve ekonomik faaliyetler ile yatırımlarda uzun vadeli zararlara neden olabileceği ifade edildi.

Fitch, İsrail ile İran ve müttefikleri arasındaki gerilimin yüksek seviyelerde kalmaya devam ettiğini de hatırlattı. Son dönemdeki saldırıların, İsrail’in kredi profiline zarar verebilecek tırmanma risklerini artırdığına dikkat çekildi. Savaşın muhtemelen 2024 sonuna kadar sürmesi ve yoğun operasyonların devam etme riskinin bulunduğu belirtildi. Bu durum, acil askeri ihtiyaçlar için yüksek harcamaların devam etmesine ve sınır bölgelerindeki üretim ile turizm ve inşaat sektörlerinde kesintilere yol açabilir.

Fitch’in açıklamasında, çatışmaların uzaması veya tırmanmasının, ekonomi ve kamu maliyesi üzerinde önemli ve uzun vadeli bir etki yaratabileceği ve bu durumun not indirimine sebep olabileceği vurgulandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İsrail’in Gazze Saldırıları ve Fitch’in Kredi Notu İndirimi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin