1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. ILO’nun 2024 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm Raporu Açıklandı

ILO’nun 2024 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm Raporu Açıklandı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ILO’dan 2024 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm Raporu

ILO'dan 2024 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm Raporu

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), “2024 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm” raporunu güncelledi. Bu rapor, küresel iş gücü gelir payında 2019-2022 yılları arasında yaşanan 0,6 puanlık düşüşün, eşitsizliği artırdığını vurgulamaktadır. Uzun süredir devam eden bu düşüş eğilimi, işçilerin küresel gelir pastasından aldıkları payın son 20 yılda önemli ölçüde azaldığını göstermektedir.

Raporda ayrıca, istihdam, eğitim ve öğretimde yer almayan gençlerin artan sorunlarına dikkat çekilmektedir. 2015 yılında bu oran %21,3 iken, 2024’te %20,4’e düşmüştür.

BM’nin Kalkınma Hedefleri Zora Girdi

ILO, bu sonucun Birleşmiş Milletler’in (BM) sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik ilerlemeyi zorlaştırdığını ifade etmektedir.

İş Gücü Gelir Payı 2024’ten Bu Yana 1,6 Puan Düştü

Rapora göre, küresel iş gücü gelir payı 2004’ten bu yana 1,6 puan düşmüştür. Bu düşüş, puan olarak düşük görünmesine rağmen, bu yıl iş gücü gelirinde yıllık 2,4 trilyon dolarlık bir açığa karşılık gelmektedir.

Koronavirüs Salgınının Etkisi

Koronavirüs salgınının küresel iş gücü gelir payında önemli bir azalmaya neden olduğu belirtilmektedir. Bu durumda, küresel krizlerin mevcut eşitsizlikleri daha da kötüleştirdiğine vurgu yapılmaktadır.

İşçiler Küresel Gelirin Sadece Yüzde 52’sini Alıyor

Raporda, işçilerin şu anda küresel gelirin yalnızca %52,3’ünü aldığı, sermaye gelirinin ise bu gelirin geri kalanını oluşturduğu aktarılmaktadır. Bu durum, teknolojik ilerlemenin iş gücü gelir payındaki düşüşte etkili olduğunu göstermektedir.

Yapay Zeka Eşitsizliği Artırdı

Son aylarda yapay zeka alanındaki gelişmelerin eşitsizliği derinleştirme riski taşıdığına dikkat çekilmektedir. “Tarihsel kalıplar devam ederse, ilgili çok çeşitli alanlarda daha güçlü bir politika tepkisi olmadığı takdirde, üretken yapay zeka alanındaki son gelişmeler iş gücü geliri payı üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı oluşturabilir.” uyarısında bulunulmaktadır.

ILO'nun 2024 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm Raporu Açıklandı

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ILO’nun 2024 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm Raporu Açıklandı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin