1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Hubble Teleskobu molekül türü varlığı keşfetti

Hubble Teleskobu molekül türü varlığı keşfetti

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim insanları, yıldızlar arası uzayda futbol topu biçimindeki elektrikli yüklü bir molekül türünün varlığını keşfetti.

1-

NASA’nın internet sitesinde yer alan habere göre, ABD’nin Washington  Amerikan Katolik Üniversitesinden bilim insanları Hubble Uzay Teleskobu’nu  kullanarak, “Buckminsterfullerene” adı verilen, 60 karbon atomunun birleşmesinden  oluşan molekülü, gaz ve toz bulutlarının kapladığı yıldızlar arası uzayda ilk kez  gözlemlemeyi başardı.

2-

Elektrik yüklü karbon atomlarının içi boş küre biçimli bileşiminin  kesik yüzlü bir futbol topunu andırdığı belirtildi.

3-

Söz konusu molekülün Dünya’da bazı kayalarda bulunduğu, ayrıca yanmalı  motorların çıkardığı is içinde de görüldüğü bildirildi.

4-

Uzayda bugüne dek bulunan en karmaşık molekülün en fazla 12 atomdan  oluştuğuna dikkati çeken araştırmacılar, keşfin uzayda madde yoğunluğunun en  düşük olduğu ortamlarda dahi ne kadar karmaşık moleküllerin ortaya çıkabildiğinin  kanıtı olduğunu vurguladı.

5-

Araştırmanın yazarlarından Martin Cordiner, yıldızların ve  gezegenlerin, gaz ve toz bulutlarının yıldızlar arası uzaydaki çarpışmaları  sonucu ortaya çıktığına dikkati çekti. 

6-

Martin Cordiner “Yıldız arası uzay yaşama kaynaklık eden  kimyasal süreçlerin başlangıç noktasıdır. Dolayısıyla bu ortamdaki bileşenleri  iyi anlamak, yıldızların ve gezegenlerin nasıl oluştuğunu kavramının temelini  oluşturacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

7-

Araştırmanın sonuçları “Astrophysical Journal Letters” dergisinde  yayımlandı.

8-

Hubble Teleskobu ne zaman gönderildi? 

İlk defa 1946 yılında astrofizikçi Dr. Lyman Spitzer daha net görüntüler elde etmek için uzaya teleskop yerleştirme fikrini öne sürdü.

9-

HUT, uzayda bakımı astronotlar tarafından yapılacak şekilde tasarlanmış tek teleskoptur. Sonuncusu Mayıs 2009’da olmak üzere beş adet bakım uçuşu gerçekleştirilmiştir. İlk servis uçuşu Aralık 1993’te Hubble’ın görüntüleme hatasının düzeltilmesi için gerçekleştirildi. 2, 3A ve 3B bakım uçuşları sırasında çok sayıda alt sistem onarılmış ve birçok gözlem cihazı daha modern ve yetkin olanlarıyla değiştirilmiştir.

10-

Ancak 2003 yılında Columbia Uzay Mekiği’nin yaşadığı kazadan sonra beşinci bakım uçuşu güvenlik gerekçeleri ile iptal edildi. Uzun tartışmalardan sonra NASA kararını tekrar gözden geçirdi ve kurumun yöneticisi Mike Griffin son kez olmak üzere bir servis uçuşu yapılmasına karar verdi. STS-125 Mayıs 2009’da gerçekleştirildi; iki yeni cihaz takıldı ve çok sayıda tamir yapıldı. Yeni cihazlar ve düzeltmeler test edilip HUT rutin işlemlerine Eylül 2009’da tekrar başladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hubble Teleskobu molekül türü varlığı keşfetti
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin