1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Yeni Vergi Uygulamaları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Yeni Vergi Uygulamaları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Yeni Uygulamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi mükelleflerinin bildirim yükümlülüklerini ve bürokratik süreçleri azaltmak amacıyla bir dizi yenilikçi uygulamayı hayata geçireceklerini açıkladı. Şimşek, “Bu çerçevede, gider pusulasını elektronik ortama taşıyor, e-Defter uygulamasını yaygınlaştırıyor, Ba-Bs bildirimlerini kaldırıyor ve elektronik tebligatın kapsamını genişletiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Şimşek, AA muhabirine verdiği demeçte, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen yeni uygulamalara dair bilgiler paylaştı. Uyumlu mükelleflerin her zaman yanında olduklarını belirten Şimşek, “Mükelleflerin yükümlülük ve maliyetlerini azaltmaya yönelik her türlü adımı atacağız. Bildirim yükümlülüklerinin azaltılması, vergiye gönüllü uyumun teşvik edilmesi ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin artırılması amacıyla bir dizi uygulamayı devreye alıyoruz.” dedi.

Ba-Bs Bildirimleri Kaldırılacak

Yeni uygulamaların detaylarına değinen Şimşek, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin alım satımlarının bildirilmesi amacıyla 2008 yılından itibaren aylık dönemler halinde alınan Ba-Bs bildirimlerinin kaldırılacağını müjdeledi. Şimşek, bu formların gerekliliğinin, elektronik belge uygulamalarındaki artış ve kurumlar arası veri paylaşımındaki etkinliğin artmasıyla azaldığını belirterek, “Bu durumu göz önünde bulundurarak, Ba-Bs bildirimlerinin alınmasına ilişkin uygulamayı yakın zamanda sona erdireceğiz.” dedi.

E-Defter Uygulaması Yaygınlaştırılacak

Halihazırda bilanço esasına göre defter tutan yaklaşık 720 bin mükellef tarafından kullanılan e-Defter uygulamasının kapsamının genişletileceğini vurgulayan Şimşek, hazırlanan taslakla, tüm bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin e-Defter uygulamasına dahil olmasının öngörüldüğünü ifade etti. Şimşek, bu değişiklikle yaklaşık 1 milyon mükellefin uygulamaya katılacağını ve e-Defterlere ilişkin berat dosyalarının gönderilme sürelerinde de değişiklikler yapılacağını belirtti.

Elektronik Belge Uygulamaları Genişleyecek

Vergi mükellefleri tarafından düzenlenmesi gereken fatura, irsaliye, serbest meslek makbuzu gibi dokümanların elektronik ortamda düzenlenebildiğini belirten Şimşek, şu şekilde devam etti: “Elektronik ortamda düzenlenen bu belgeler, muhataplarına elektronik olarak iletildiğinden, zaman ve kağıt, toner, posta ücreti gibi masraflardan büyük oranda tasarruf sağlanıyor. Bu belgeler arasına gider pusulasının da eklenmesi için çalışmalar yapıyoruz. Hem alıcı hem de satıcı tarafından imzalanması gereken bu belgenin elektronik ortamda ya da iletişim araçları kullanılarak onaylanmasını sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca, muhatabına kağıt çıktısı verilen ‘e-Müstahsil Makbuzu’nda da benzer bir yöntemin uygulanması planlanıyor.”

Ayrıca, vergi mükellefleri tarafından düzenlenen ve bu yıl için 6.900 lira olan fatura düzenleme limiti altında kalan faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesi sağlanarak muhasebe ve beyan süreçlerinin etkinleştirilmesi amaçlanıyor.

Posta Masraflarından Tasarruf

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2016 yılında hayata geçirilen ve 9.2 milyon kişi tarafından kullanılan elektronik tebligat (e-Tebligat) uygulaması ile tebligatların internetin olduğu her yerden ve her zaman ücretsiz olarak ulaşılabilmesi mümkün hale geldi. Şimşek, e-Tebligat gönderilen kişilerin anlık olarak SMS ve e-posta yoluyla bilgilendirildiğini hatırlatarak, “e-Tebligat uygulamasıyla bugüne kadar 166.5 milyon belgenin elektronik ortamda tebliğ edilmesi sayesinde sadece posta masraflarından yaklaşık 9 milyar lira tasarruf sağlandı.” dedi. Ayrıca, tebligatlardan hızlı, etkin ve ücretsiz haberdar olunması amacıyla araç alanların da e-Tebligat uygulamasına dahil edilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Mali Müşavilere Yetki Kolaylığı

Bakan Şimşek, vergi mükelleflerinin beyanname ve bildirimlerinin verilmesinde önemli bir rol üstlenen mali müşavirlerin yükümlülüklerin büyük bir kısmını yerine getirdiğini vurgulayarak, “Yapılması planlanan değişiklikle mükellefler, aralarında aracılık ve sorumluluk sözleşmesi bulunan meslek mensuplarını Dijital Vergi Dairesi’nde yer alan hizmetlerden kendi belirledikleri için işlem yapabilmeleri konusunda yetkilendirebilecekler.”

Böylece mali müşavirler, mükelleflerin bilgilerine ihtiyaç duymadan kendi bilgileri ile Dijital Vergi Dairesi’ne giriş yaparak yetkili oldukları işlemleri mükellefleri adına gerçekleştirebilecekler.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Yeni Vergi Uygulamaları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin