1. Haberler
  2. Gündem
  3. Hayvanları Koruma Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler ve Yeni Düzenlemeler

Hayvanları Koruma Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler ve Yeni Düzenlemeler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklikler

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklikler

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikler kabul edilerek yasalaştı. Oylamada, 500 milletvekilinin katılımıyla 275 ‘evet’, 224 ‘hayır’ ve 1 ‘çekimser’ oy kullanıldı. Bu yeni düzenlemeyle birlikte, ‘yakala-kısırlaştır-sal’ yöntemi sona eriyor. Bunun yerine, sahipsiz hayvanların bakımevlerinde barındırılması ve rehabilitasyonu hedefleniyor.

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler ve Yeni Düzenlemeler

Sahipsiz Hayvanlara İlişkin 10 Merak Edilen Soru

Sahipsiz Hayvanlara İlişkin 10 Merak Edilen Soru

  • 1- Sahipsiz hayvanlar nereye götürülecek?
    Sahipsiz hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından belirlenen hayvan bakımevlerine götürülecek. Rehabilite edilen köpekler, sahiplendirilene kadar bu bakımevlerinde barındırılacak.
  • 2- Belediyelere sahipsiz köpeklerin toplanması ve barınaklara alınması konusunda hangi yükümlülükler getiriliyor?
    Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde sahipsiz hayvanların bakımını ve tedavisini sağlamakla yükümlü olacak. Hayvan bakımevleri kurarak, bu hayvanların bakımlarını, rehabilitasyonlarını ve eğitim çalışmalarını gerçekleştirecekler. Ayrıca, hayvan bakımevine alınan hayvanların bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.
  • 3- Hayvan bakımevleri ne zamana kadar kurulacak?
    Belediyeler, 31 Aralık 2028 tarihine kadar hayvan bakımevlerini kurmak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlüdür.
  • 4- Yasada öngörülen sorumlulukların yerine getirilmemesi halinde hangi cezai müeyyideler uygulanacak?
    Sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi durumunda, hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk edenlere ise hayvan başına 50 bin lira ceza kesilecek. Ayrıca, kaynak ayırmayan belediye başkanları ve meclis üyeleri, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile karşılaşabilir.
  • 5- Sahipsiz köpek sorununun çözümü için ihtiyaç duyulan finansman nasıl karşılanacak?
    Belediyeler, 31 Aralık 2028’e kadar kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5’i oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak. Bu oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40’ı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belediyeye aktarılacak.
  • 6- Hangi belediyeler bakımevi kurmakla yükümlü olacak?
    Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımlarının sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kurmak zorundadır.
  • 7- Bakımevi olmayan bir yerde tespit edilen sahipsiz hayvan nereye götürülecek?
    Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ve il özel idareleri, sorumluluk alanındaki hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürmekle yükümlüdür.
  • 8- Sahipsiz köpeklere ötanazi uygulanacak mı?
    Kanun, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nda ötanazi uygulanması koşullarına atıfta bulunmaktadır. İnsan ve hayvan sağlığı için tehlike oluşturan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan hayvanlar için veteriner hekim tarafından ötenazi yapılabilir.
  • 9- Düzenleme kapsamında hangi çalışmalara teşvik ve destek sağlanacak?
    İnsan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacıyla, bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurulmasına yönelik teşvikler ve mali destekler sağlanacak. Bu destek, yerel yönetimler ve diğer ilgili kurumlar için geçerli olacaktır.
  • 10- Kedi köpek sahiplerinin ne yapması gerekiyor?
    Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına almak zorundadır.

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler ve Yeni Düzenlemeler

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler ve Yeni Düzenlemeler

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hayvanları Koruma Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler ve Yeni Düzenlemeler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin