Kas ağrıları
Fibromiyalji sendromu, miyofasiyal ağrı sendromu başta olmak üzere çeşitli çevresel kas problemleri omuz ağrısına neden olabilir.
Kas ve sinir sıkışması
Boyun fıtıkları (C4-7), brakial pleksus nöropatileri, torasik outlet sendromu, refleks sempatik distrofi omuz ağrısına yol açar. Omuz sıkışması sendromu da bu ağrının sebepleri arasındadır.
Eklemdeki kistik yapılar, çıkıntılar, bursa keseciklerinin iltihaplanması, omuz başı kırığı, kifoz, skolyoz da omuz sıkışmasına sebep olur.
Labrum (kapsül) yırtıkları
Genellikle omuz ekleminde görülen labrum yırtıkları nedeniyle labrum görevini yapamaz ve omuz çıkığı oluşur.
Bu durum akut travmalara bağlı gelişen omuz çıkıkları esnasında ortaya çıkar ve ileriki zamanlarda çıkıkların tekrarlaması nedeniyle labrum ve eklem yüzeylerinde daha fazla lezyon meydana gelebilir.
Travmaya bağlı olmayan omuz çıkığı da gelişebilir. Bu durum omuz etrafındaki tendon, bağ, kasların gevşekliğine bağlı olarak meydana gelir ve omuz çıkıklarına bir labrum yırtığı eşlik etmeyebilir.
Kas yırtıkları
Özellikle rotator cuff adı verilen kas grubunun bir üyesi olan supraspinatus kası başta olmak üzere kas yırtıkları da omuz ağrı ve kısıtlılığı yapan nedenler arasındadır.
Biseps kas tendinitleri, kalsifik tendinitler de ağrıya yol açar.
Donuk omuz sendromu
Donuk omuz sendromu, omuz ağrısı ile başlayıp omuz hareket kabiliyetinin kısıtlanmasına kadar ilerleyen bir tablodur.
Genellikle bir omuzda gelişmekle beraber iki omuzu da tutabilir. Çarpma, düşme gibi travmalar sonucunda omuzun uzun süre sabit tutulmuş olması, bu hastalığı tetikleyebilir.
Omuz kireçlenmesi, travma sonrası uzun süre kullanmama, diyabet, kalp hastalığı ve akciğer hastalıkları donuk omuz gelişmesine zemin hazırlayabilir.
Omuz eklemi patolojileri
Omuz ekleminin kireçlenmesi, lezyonlar, avasküler nekroz (iskemik kemik nekrozu), romatoid artrit, gut gibi sebepler omuz ağrısı yapabilen hastalık veya bozukluklar arasında sayılabilir.