1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Hacker’lar akıllı telefonlarla tuzağa düşürüyor!

Hacker’lar akıllı telefonlarla tuzağa düşürüyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Erdal KAPLANSEREN

Dijital dönüşümün tüm dünyada gerçekleştiği günümüzde kişisel veriler hiç olmadığı kadar önem taşıyor. Akıllı telefonlardaki verilerin güvenliğini sağlamak zor değil. Birkaç basit yöntem ile siber saldırılar engellenerek veri güvenliği kolayca sağlanabilir.

Güçlü bir şifreniz olsun

Akıllı telefonlarda güvenliği artırmak için yapılması gerekenlerin başında elbette şifre kullanmak geliyor. Telefonunuzun çalınması veya kaybolması durumunda başkalarının kişisel hesaplarınıza erişememesi için şifre belirlemeyi unutmayın. Elbette doğum tarihi, fanatiği olunan futbol takımının kuruluş yıl dönümü gibi bulunması kolay şifreler yerine güçlü bir şifre oluşturun. Telefonunuzda veri şifreleme özelliğini kullanabilir, şifre yöneticisi programlar da kullanabilirsiniz.

Uygulama indirirken dikkat

Google Play kapsamında sürdürülen bir araştırmanın sonuçları, 2 bin 40 adet potansiyel sahte uygulamanın varlığına işaret ediyor. Yüz binlerce aplikasyon arasından indireceğiniz mobil uygulamaya karar verirken uygulamanın kullanıcı yorumlarını, indirilme sayısını göz ardı etmeyin ve başka uygulamayı taklit edip etmediğine de dikkat edin. Güvenirliğinden emin olmadığınız uygulamayı indirmeyin. Uygulamaları yüklerken izin erişimlerini gözden geçirin ve uygulamanın kişisel verilerinize erişmeye yetkisi olmadığından emin olun.

iPhone için Jailbreak ve Android için Root işlemi yapmayın

Daha çok uygulama indirebilmek veya uygulamaları ücretsiz indirebilmek için tercih edilebilen yazılımsal işlemler, karmaşık güvenlik sorunlarına neden olabiliyor. Cihazların veri koruma yöntemlerini etkisiz kılabilen bu işlemler sayesinde savunmasız kalan akıllı telefonlar siber saldırganların hedefi haline gelebiliyor. Dolayısıyla bu yöntemlere başvurmak pek doğru bir tercih değil.

Güncellemeleri mutlaka yapın

Telefonda yüklü bulunan uygulamalar ve işletim sistemi için gelen güncellemeler güvenlik açıklarının giderilmesi için büyük önem taşıyor. Güncellemeleri vakit kaybetmeden yükleyerek akıllı telefonunuzun güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Her linke tıklamayın

Dijital dönüşümle birlikte kurumların pazarlama teknikleri de dijital yöntemlerle gerçekleşiyor. Bu da pek çok yerden e mail, SMS, web sitesi, push bildirim, sosyal medya reklamları ile karşılaşma sıklığını artırıyor. Böyle bir durumda her gelen linkin aceleyle tıklanması veri güvenliği açısından risk almak olacağından linkin güvenilir olmayabileceğini unutmamak gerekiyor. Bir web sitesinin güvenli olup olmadığını öğrenmek için güvenlik bilgilerini kontrol edebilirsiniz. Chrome’da bir sayfa açıp sitenin güvenliğini kontrol edebilirsiniz.

Halka açık yerlerde mobil şebeke kullanın

Kafe gibi halka açık yerlerde sunulan WiFi hizmetleri, telefonunuz için tehdit oluşturabilir. Telefonunuzdan kullandığınız ağa sızan siber saldırganlar, dijital kimliklere ve finansal öğelere erişim sağlayabilir. Bu nedenle özellikle online alışveriş ve bankacılık işlemleri gibi kritik işlemlerde mobil şebeke kullanmayı tercih edin.

Bluetooth’u kapalı tutun

Kötü niyetli kişiler Bluetooth’u açık olan cihazlara zararlı dosya gönderebilir. Bu nedenle ihtiyaç olmadığında kablosuz bağlantıları pasif hale getirin.

Hırsızlık sonrasına yönelik özelliklerden yararlanın

Akıllı telefonu yetkisiz erişime karşı korumak için yüklü şekilde gelen veya sonradan edinilebilen güvenlik çözümlerinden biri olan Anti-theft özelliğini kullanabilirsiniz. Mobil siber güvenlik uygulamalarına entegre edilmiş olarak sunulan bu özelliğin uzaktan erişim, kilitleme, verileri silme gibi fonksiyonları sayesinde çalınan veya kaybolan akıllı telefonunuzun yerini belirleyebilirsiniz.

Konum paylaşımını kapatın

Gizlilik için en önemli unsurlardan biri, gerekmediği zamanlarda konum paylaşımını durdurmak. Kişi takibini minimuma indiren bu işlem sayesinde telefonun pil ömrüne de katkı sağlayabilirsiniz.

Antivirüs uygulaması yükleyin

Akıllı telefonun savunmasız kalmasını önlemek ve veri hırsızlığından korunmak için antivirüs programı kullanın. Doğru koruma ile güvenceye alınan bir akıllı telefon, veri sızıntısı ve gizlilik tehditleri ile karşı karşıya bırakmayacaktır. Daha etkili bir koruma için SIM kart güvenliği, kamera görüntüleri alma vb. gelişmiş özelliklere sahip bir yazılım yüklemelisiniz.

Mail:  erdal@layka.com.tr

Twitter: @Kaplanseren 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hacker’lar akıllı telefonlarla tuzağa düşürüyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin