Central Lancashire Üniversitesi’nde bulunan araştırmacılar, Güneş’in şu ana kadar elde edilen en yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekebilmek için NASA ile ortak bir çalışma yaptı.
Central Lancashire Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları, fotoğrafların analizi için NASA’nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi’nden faydalandı.
Bu çalışmaya kadar Güneş’in atmosferiyle ilgili ortaya çıkan çok kaliteli fotoğraflar yoktu. Daha önceden yapılan çalışmalarda Güneş’in atmosferinin karanlık ve boş göründüğünü söyleyebiliriz.
Ultra yüksek çözünürlüklü Güneş fotoğrafları, NASA’nın Yüksek Çözünürlüklü Koronal Görüntüleyici (Hi-C) teleskobu sayesinde çekildi.
Güneş’in en net görüntüleri:
Bu teleskop, Güneş’in atmosferinin 70 kilometre karesini görüntüleyebiliyor. Bu da Güneş’in büyüklüğüne oranlandığı zaman yalnızca 0.01’lik bir alanı kapsıyor.
Ortaya çıkan görüntülerde Güneş’in üzerinde 500 km büyüklüğünde sıcak elektrikli gaz şeritleri görünüyor. Bilim insanları henüz bu şeritlerin neden ortaya çıktığını anlayamadı.
Bilim insanları Güneş’in fotoğraflarında ortaya çıkan gaz şeritlerinin nedenini anlayarak, Güneş patlamaları ve fırınalarını daha iyi anlamayı hedefliyor.