MİLLİYET PEMBENAR ÖZEL
1-Üzülür diye öpüşmek
Gribe yol açan virüsler solunum (damlacık) yoluyla bulaştığından özellikle de gribal enfeksiyon geçirmekte olan kişilerle yakın mesafeden sohbet etmemek gerekiyor. Oysa karşımızdakinin ‘üzülüp kırılabileceği’ gibi endişelerle yakın mesafeden konuşmaya devam edebiliyoruz; hatta başımızla selam vermek yerine öpüşebiliyoruz da. Hal böyle olunca virüsler kolaylıkla kişiden kişiye bulaşma imkanı buluyor. Bu nedenle mesafenizi korumaya dikkat edin, gerekirse maske takmaktan çekinmeyin, virüsler kalabalık ortamları sevdiğinden mümkün olduğunca kalabalık kapalı yerlerden kaçının. Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın, ellerinizi sık sık sabunlu suyla yıkayın.
2-Havalara aldanmak
Havalardaki dengesizlik nedeniyle yeri geliyor kış olduğunu unutup, elimize montumuzu alarak dışarı çıkabiliyoruz! Eğer üşümüyorsak hasta olmayacağımızı düşünüyoruz. Oysa soğuk hava üst solunum yolunda bölgesel savunma mekanizmalarını geçici olarak zayıflattığı için virüse karşı savunmada soğuktan korunmak önemli. Mevsim koşullarına uygun giyinmeye özen göstermek gerekiyor.
3-Yeterince uyumamak
Yapılan bilimsel çalışmalar; vücudun savunma mekanizmalarını, direncini sağlayabilmek için melatonin hormonunun yeterli oranda salınması gerektiğini, bunun da düzenli bir gece uykusu ile mümkün olduğunu gösteriyor. Günlük 7 saat gece uykusu bunu sağlamaya yetiyor. Uyku düzenimize yeterince dikkat etmeyip “benim vücudum uykusuzluğa alışkın” düşüncesiyle uyku saatlerine özen göstermeyerek aslında vücudumuzun savunma mekanizmalarını zayıflatıyoruz. Bu nedenle kaliteli ve yeterli uykuya özen gösterin.
4-Sağlıksız beslenmek
Günlük hayatın koşuşturmacasında birçoğumuz beslenmemize gereken özeni göstermeyebiliyoruz ancak sağlıksız beslenme bağışıklık sistemimizi zayıflatıyor, vücudumuzu hastalıklara karşı savunmasız hale getiriyor. Bu nedenle mevsim sebze ve meyveleri tüketmeli, yumurta, kuru baklagiller, balık, yoğurt, mandalina, portakal, ceviz, fındık, badem gibi besinlere sofranızda mutlaka yer verin. Günde en az iki litre su için. Sigaradan uzak durun ve sigara dumanı olan yerlerde bulunmayın.
5-Grip aşısına karşı yanlış inanışlar
Grip aşısına yönelik yanlış inanışlar nedeniyle aşıdan kaçınılması da önemli bir risk faktörü. Oysa özellikle de 65 yaşın üstündekiler ve kronik hastalığı olanlar gibi risk grubundakilerin -grip aşısına karşı alerjileri yoksa- her yıl düzenli şekilde grip aşısı olmaları gerekiyor. Grip aşısı yüzde 70 ile yüzde 90 oranında koruyuculuk sağlıyor.
Grip ile nezleyi karıştırmayın!
Soğuk algınlığı (nezle); gripten farklı tip virüslerin neden olduğu, sadece üst solunum yollarını etkileyen bir rahatsızlıktır. Burun akıntısı, hapşırma, öksürük ve bazen boğaz ağrısı olsa da yüksek ateş görülmez. Grip ise ateş, halsizlik, tüm vücutta kırgınlıkla seyreden, ağır seyirli olabilen bir rahatsızlıktır.