1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Katılma Payı Açıklaması

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Katılma Payı Açıklaması

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Açıklama

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan Açıklama

Gelir İdaresi Başkanlığı, katılma payı alınmasına ilişkin hazırlanan tebliğ taslağı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bazı basın yayın organları ve sosyal medya platformlarında, Dijital Vergi Dairesi ile e-Devlet uygulamaları üzerinden ücretsiz olarak gerçekleştirilebilen mükellefiyet, vergi levhası sorgulama ve doğrulama gibi işlemlerin ücretli hale geleceği yönünde asılsız iddialar ortaya atıldığı ifade edildi.

“Mükellefler, Belirli İşlemler İçin Ücret Ödemeyecek”

Açıklamada, Vergi Usul Kanunu ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde, üçüncü kişilerle paylaşılabilecek bilgilerin yalnızca genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri dışındaki kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel kişilerle paylaşılması durumunda sorgu ya da dönen kayıt başına 25 kuruştan az olmamak üzere katılma payı alınmasının öngörüldüğü hatırlatıldı. Bununla birlikte, gerçek kişilerle veri paylaşımının mümkün olmadığı ve bu nedenle katılma payı alınamayacağı vurgulandı.

GİB tarafından sunulan Dijital Vergi Dairesi, İnternet ve İnteraktif Vergi Daireleri, Elektronik Beyanname Uygulaması ve Defter-Beyan Sistemi gibi elektronik platformlar üzerinden mükelleflerin vergi kimlik numarası ve vergi levhası sorgulama, beyanname gönderme, vergi bilgileri sorgulama ve ‘vergi borcu yoktur’ yazısı talep etme gibi işlemleri geçmişte olduğu gibi ücretsiz olarak gerçekleştirmeye devam edeceği belirtildi.

Kurumlardan Elektronik Entegrasyon Talebi

Açıklamada, katılma payı alınmasını öngören düzenlemenin amacına dair bilgiler de paylaşıldı. Bu düzenlemenin, bankalar, finans kuruluşları, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıları ve enerji dağıtım şirketleri gibi kurumlarla bilgi paylaşımını sağlamak amacıyla hayata geçirildiği belirtildi. Bu kuruluşların, mükelleflerin vergi durumunu hızlı ve elektronik ortamda kontrol edebilmek için gerekli altyapıyı geliştirecekleri ifade edildi.

Özellikle bankaların ve finans kuruluşlarının, ticari kredi verilecek kişilerin aktif vergi mükellefiyetinin olup olmadığını kontrol edebilmesi, e-ticaret alanında faaliyet gösterecek kişilerin vergi mükellefiyetini sorgulayabilmesi ve enerji dağıtım şirketlerinin abonelik işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmesi için bu tür kontrol mekanizmalarının önemine vurgu yapıldı.

Kurum Talebi ile Yapılan Bilgi Paylaşımından Katılma Payı Alınacak

Açıklamada, GİB tarafından yapılacak teknik geliştirmelerin ve süreçlerin sürekli hizmet verebilir durumda kalmasının sağlanması için ilave işlemler gerçekleştirileceği kaydedildi. Kurumların talepleri doğrultusunda hayata geçirilecek bilgi paylaşımlarından katılma payı alınabileceği ifade edilirken, mükellefler veya mali müşavirler için yapılan işlemlerden herhangi bir ilave ücret alınmayacağı belirtildi.

Taslak metnin, Dijital Vergi Dairesi ve diğer uygulamalar üzerinden ücretsiz olarak ulaşılabilen bilgilerin, iç sistemlere entegre edilmesi amacıyla, tamamen kendi istekleri ile elektronik ortamda bilgi paylaşımı talep eden kurumlardan alınabilecek katılma payına ilişkin usul ve esasları düzenlediği vurgulandı. Sonuç olarak, bazı basın ve sosyal medya organlarında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığı dile getirildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Katılma Payı Açıklaması
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin