MİLLİYET.COM.TR / PEMBENAR ÖZEL
1-Solunum yolu enfeksiyonları
Öksürük listeler dolusu hastalıkların belirtisi olabiliyor. Özellikle kış ve bahar aylarında ilk sırayı ise ‘solunum yolu enfeksiyonları’ alıyor. Gripten zatürreye, bronşitten larenjite, trakeitten (soluk borusu enfeksiyonu) otite (orta kulak iltihabı) kadar pek çok solunum yolu enfeksiyonu kendini öksürük ile belli edebiliyor.
2-Tümörler
Kronik öksürük nadiren de olsa akciğer kanserinin belirtisi olabiliyor ve öksürüğe bazen kanlı balgam da eşlik edebiliyor. Akciğer kanserinin yanı sıra gırtlak kanserinde de öksürük gelişebiliyor. Özellikle sigara içen kişilerin öksürükte oluşan değişimleri mutlaka dikkate almaları gerekiyor. Yapılan tetkiklerde önemli bir şey çıkmasa bile ilerleyen zamanda öksürüğün özelliklerinde bir değişiklik olursa örneğin kuru öksürük balgamlı öksürüğe dönüşürse zaman kaybedilmemeli.
3-Astım
Hava yollarının duyarlılığının artmasına bağlı olarak solunum yollarında şişme ve daralmayla seyreden astım, kuru öksürüğün en yaygın nedenleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Astımda öksürüğün altında yeten neden genellikle geniz akıntısı oluyor. Hasta astım krizinde değilse öksürük olmadığı için hastalık atlanabiliyor. Atak sırasında kimi hastalarda balgamın da eşlik ettiği krizler halinde öksürük, çok ciddi nefes darlığı ve göğüste hırıltı gelişebiliyor. Bazı hastalarda ise astım sadece kuru öksürükle seyrediyor ve bu tip astım öksürüğün ön planda olduğu astım olarak adlandırılıyor.
4-Alerjiler
Alerjik reaksiyonlar da kronik öksürüğe sebep olabiliyor. Hapşırma, burun akıntısı, gözlerde sulanma ve kaşıntının yanı sıra inatçı öksürük genellikle alerjik reaksiyona işaret ediyor.
5-Kalp yetmezliği
İlk belirtisi olmasa da öksürük kalp yetmezliğine işaret edebiliyor. Genellikle gece sırt üstü yatıldığında başlayan öksürük ve nefes darlığı ve bu nedenle gece boyunca oturarak uyumak, odanın penceresini açarak hava almak kalp yetmezliğinin tipik belirtilerini oluşturuyor.
6-İlaçlar
Ritim bozukluğu ve hipertansiyon gibi hastalıklarda kullanılan bazı ilaçların yan etkilerinden biri, inatçı öksürük olabiliyor. İlacın yan etkisi yıllar sonra bile aniden ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla bazen sadece o ilacın değişimi inatçı öksürüğü kesebiliyor.
7-Reflü
Reflü öksürükte tek başına bir etken olmaktan çok, var olan başka hastalıklara katkıda bulunuyor. Örneğin hasta hem alerjik rinosinüzit hem de reflüden yakınabiliyor. Bu durumda hastanın kronik öksürüğünün nedeni aslında alerjik rinosinüzit oluyor. Reflü altta yatan diğer hastalığa eşlik ederek öksürüğün dinmesini güçleştiriyor.
8-Sinüzit
Geniz akıntısının içinde yer alan bazı iltihabi oluşumlar boğazı tahriş ediyor, bunun sonucunda da özellikle geceleri öksürük tetiklenebiliyor. Geniz akıntısı tedavi edilmezse aylarca geçmeyen kronik öksürüğe, boğaz ağrısına ve ses kısıklığına yol açabiliyor
9-İnterstisiyel akciğer hastalıkları
Akciğerde alveoller olarak adlandırılan küçük hava keselerinin duvarlarının kalınlaşıp sertleşmesi nedeniyle oluşuyor. Duvarlardaki sertleşme kan ile hava arasındaki gaz geçişini zorlaştırdığı için vücuttaki dokuların oksijen gereksinimi karşılanamıyor. Akciğerde alveoller olarak adlandırılan küçük hava keselerinin duvarlarının kalınlaşıp sertleşmesi nedeniyle oluşuyor. Duvarlardaki sertleşme kan ile hava arasındaki gaz geçişini zorlaştırdığı için vücuttaki dokuların oksijen gereksinimi karşılanamıyor. kronik kuru öksürük ve hareketle gelen nefes darlığı, bu hastalık grubunun en önemli belirtilerinden birini oluşturuyor.
10-Kulak buşonu
Bazen hiç akla gelmeyen nedenler de öksürük yapabiliyor. Örneğin buşon adı verilen kulak kiri bile öksürüğü uzatan etkenlerden biri olabiliyor. Buşonun temizlenmesinin ardından öksürük genellikle kesiliyor.