1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. FTC, Bitcoin ATM Dolandırıcılıklarını Açıkladı: 65 Milyon Dolar Kayıp

FTC, Bitcoin ATM Dolandırıcılıklarını Açıkladı: 65 Milyon Dolar Kayıp

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

FTC’den Bitcoin ATM Dolandırıcılıkları Üzerine Çarpıcı Rapor

FTC'den Bitcoin ATM Dolandırıcılıkları Üzerine Çarpıcı Rapor

Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Bitcoin ATM’leri aracılığıyla gerçekleştirilen dolandırıcılıkların neden olduğu kayıplara dair yeni bir araştırma yayımladı. Bu yılın ilk altı ayında, Bitcoin ATM’lerinden kaynaklanan dolandırıcılık kayıplarının 65 milyon doları aştığı bildirildi. Özellikle 60 yaş üstü tüketicilerin Bitcoin ATM dolandırıcılıklarına maruz kalma olasılığının, genç yetişkinlere kıyasla üç kat daha fazla olduğu belirlendi.

HER BİR KİŞİDEN 10 BİN DOLAR ALINDI

Tüm yaş grupları arasında, 2023 yılının ilk yarısında bildirilen ortalama kaybın 10 bin dolar olduğu dikkat çekti. Bu durum, dolandırıcılıkların ne denli yaygın ve etkili olduğunu gözler önüne seriyor.

“2020’DEN BU YANA KAYIP 110 MİLYON DOLARIN ÜZERİNE ÇIKTI”

Yayınlanan raporda, “2020’den bu yana tüketicilerin bildirdiği kayıp miktarının 2023’te yaklaşık on kat artarak 110 milyon doların üzerine çıktığı” ifadesi dikkat çekti. Bu durum, dolandırıcılıkların ciddiyetini ve yaygınlığını bir kez daha gözler önüne seriyor.

FTC, Bitcoin ATM Dolandırıcılıklarını Açıkladı: 65 Milyon Dolar Kayıp

BITCOIN ATM’LERİ

FTC, genellikle marketler, benzin istasyonları ve diğer yoğun trafikli bölgelerde bulunan Bitcoin ATM’lerinin, geleneksel ATM’lere benzeyen makineler olduğunu belirtti. Bu makineler, nakit dağıtmak yerine, kripto para karşılığında nakit kabul etmekte. Bu durum, dolandırıcıların hedef alması için uygun bir zemin oluşturuyor.

DOLANDIRICILIK YÖNTEMİ

Kuruma göre, Bitcoin ATM’leri ile ilgili dolandırıcılık kayıplarının büyük bir kısmı, hükümet kimliğine bürünme, şirket kimliğine bürünme ve teknik destek dolandırıcılıkları gibi yöntemlerden kaynaklanıyor. Dolandırıcılar, tüketicileri banka hesaplarından nakit çekmeye ve bunu Bitcoin ATM’sine yatırmaya ikna etmek için çeşitli acil durum senaryoları uyduruyorlar. Tüketiciler, dolandırıcıların makinede verdikleri QR kodunu taradıkları anda, paraları doğrudan dolandırıcıların kripto hesabına aktarılıyor.

DOLANDIRICILIKTAN KORUNMA TAVSİYESİ

FTC, dolandırıcılığa maruz kalmamaları için tüketicilere dikkatli olmalarını öneriyor. Eğer bir durumun meşru olabileceğinden şüphe ediyorsanız, ilgili şirket veya ajansla iletişime geçmeniz gerektiğini vurguluyor. Ancak, onlarla iletişim kurarken numaraları veya web sitelerini kendiniz bulmalısınız; dolandırıcıların verdiği iletişim bilgilerini kullanmaktan kaçınmalısınız.

“ACELE ETMEYİN”

Ajans ayrıca, tüketicilere eylemlerini yavaşlatmaları, acele etmemeleri ve beklenmedik bir çağrı veya mesaj aldıklarında asla nakit çekmemeleri konusunda uyarılarda bulunuyor. Bitcoin ATM’si kullanmanız, hediye kartları satın almanız veya bir sorunu çözmek için para göndermeniz gerektiğini söyleyen hiç kimseye inanmayın. Gerçek işletmeler ve devlet kurumları bunu asla talep etmez ve bu tür taleplerde bulunan herkes dolandırıcıdır.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
FTC, Bitcoin ATM Dolandırıcılıklarını Açıkladı: 65 Milyon Dolar Kayıp
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin