1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Fps Nedir? Oyunlarda Fps Düşme Sebepleri Nelerdir? Fps Arttırma Yöntemleri

Fps Nedir? Oyunlarda Fps Düşme Sebepleri Nelerdir? Fps Arttırma Yöntemleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Oyun dünyası için en mühim mevzulardan biri olan FPS’nin açılımı ‘Frame Per Second’dır. Türkçesi ise, ‘Saniye başına Görüntü Sayısı’ şeklinde söylenebilir. Neredeyse her yeni oyunda görsellik ve performans bakımından en mühim özellik olmasının yanında gerek oyun konsollarında gerekse bilgisayarlarda bireylerin çok fazla bilgi sahibi olmadığı bir ifade olarak karşımıza çıkmaktadır.

FPS Nedir?

Frame Per Second kısaca tanımlanırsa 1 saniyede ekrana aktarılan kare anlamına gelmektedir. Bir bilgisayar oyununda kullanıcı için en mühim özellik hız, ses ve görüntüdür. Görüntü ve hız PC’nin sahip olduğu temel donanım birimlerine bağlıdır fakat ses daha çok PC’nin sahip olduğu ses sistemine bağlıdır. FPS, bilgisayarın işlemci, ekran kartı ve ram performansınızı ölçen birimine denilmektedir.

Oyunlarda FPS Düşme Sebepleri Nelerdir?

Frame Per Second değerini en fazla etki eden bilgisayar donanımlarının ilki ekran kartıdır. Oyunlarda çok fazla grafik bulunmaktadır. Bu grafikler, ekran kartının sığasını zorlar. Kapasitesi zorlanan ekran kartı, Ram, işlemci vb. donanımlar FPS düşmesine sebep olabilir. Bu da oyunlarda 25-30 arası bir FPS değerine sahip olmasına ve oynanan oyunun takılmasına ya da donmasına sebep olabilir.

Orta düzey bir ekran kartıyla oyunun akıcı bir şekilde oynanmak istenildiğinde, filtreleri orta ve oyun ayarı da en yüksek ayara getirilmelidir. Yine kasma ya da takılma gibi sorunlarla karşılaşılırsa, bütün ayarların orta şekilde ayarlanması gerekebilir. Frame Per Second düşmesi, her kullanıcıda değişiklik gösterebilmektedir.

FPS Artırma Yöntemleri

Grafik Kart Sürücülerinizi Güncellemek:

FPS arttırma işleminde ilk uygulanan metot grafik kart sürücülerini güncelleştirmektir. Güncelleme işlemi için önce bilgisayarın hangi video kartına sahip olduğunun bulunması gereklidir. Windows kullanıcıları aygıt yöneticisine açtıktan sonra ekran bağdaştırıcı seçeneğinden öğrenebilir. OS X kullanıcıları ise sol üst köşede bulunan elmaya tıkladıktan sonra ‘Bu Mac Hakkında’ seçeneği ardından da ‘Daha Fazla Bilgi>Grafikler’ seçeneğinden öğrenebilir. Ekran kartını öğrendikten sonra ‘İntel, AMD veya NVIDIA olmalı. Şirketin internet sitesinden size uygun işletim sistemini seçip indirebilirsiniz.

Donanımınızı Hız Aşırtma Etmek:

Bu metot her kullanıcıya faydalı olmasa da bazen uygulanmaktadır Eğer yaptığınızı bilmiyorsanız ve bilgisayarınızı riske atmak istemiyorsanız uygulamamanız tavsiye edilir. Bu işlem için ekran kartına ihtiyaç vardır. Pek çok ekran kartı sürücüsünde ekran kartını hız aşırtma özelliği bulunmaktadır. Bu sebepten başvurulan bir metottur, fakat özelliği desteklemiyor ise üçüncü parti yazılıma ihtiyacınız olacak. Bilgisayarınızın ‘BIOS’ kısmında hız aşırtma ayarlarını bulabilirsiniz. Eğer grafik kartı overcloack edilebilirse, diğer işlemlere oranla FPS değerinizi çok daha fazla artmış olacaktır

Oyunun Video Ayarlarını Değiştirmek:

İstenen performansa ulaşılamıyorsa, video ayarlarından birkaçı azaltılabilir. Bazı ayarlar performans üzerinden diğerlerine göre etkisi büyük olabilmektedir. Ayrıca NVIDIA ve AMD, donanımınıza bağlı olarak oyunun video ayarlarını otomatikman optimize etmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Fps Nedir? Oyunlarda Fps Düşme Sebepleri Nelerdir? Fps Arttırma Yöntemleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin