1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Fed’in Faiz Politikası ve Ekonomik Beklentiler

Fed’in Faiz Politikası ve Ekonomik Beklentiler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Merkez Bankası’nın (Fed), çarşamba günü gerçekleştireceği toplantıda politika faizini yüzde 5,25-5,50 seviyesinde sabit tutacağına dair beklentiler oldukça güçlü. Para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed’in yılın geri kalanında üç kez faiz indirimine gidebileceğini gösteriyor. Ancak, bu beklentilerin yanı sıra, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Fed’in politika faiz indirimi konusunda daha temkinli bir yaklaşım sergiledi.

Fed'in Faiz Politikası ve Ekonomik Beklentiler

Fitch Ratings’in ABD ekonomisine yönelik analizinde, ülkede artan siyasi ve jeopolitik belirsizliklerin ekonomik yavaşlamayı tetikleyebileceği vurgulanıyor. Bu bağlamda, “Siyaset, belirsizlik sebebi” ifadesi dikkat çekiyor. Analizde, 2023 yılı içinde gerçekleştirilen faiz artışlarının, iş gücü piyasasında ve talep üzerinde belirgin etkiler göstermeye başladığına değiniliyor. Siyasi belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin devam etmesi, ekonomik istikrar üzerinde olumsuz etkiler yaratma potansiyeli taşıyor.

“Ekonomik büyüme yavaşladı” başlığı altında ise, ABD’de ekonomik yavaşlama belirtilerinin zayıf kredi büyümesi ve yavaşlayan tüketici harcamalarıyla kendini gösterdiği ifade ediliyor. Bu durumun yılın ikinci yarısında da devam etmesi ve ekonomik büyümenin önemli ölçüde yavaşlaması bekleniyor. Ancak, Fitch Ratings, “Resesyon beklenmiyor, Fed bu yıl iki kez faiz indirimine gidecek” şeklinde bir değerlendirme yaparak, ABD ekonomisinde resesyon öngörülmediğini belirtiyor. Son enflasyon ve iş gücü piyasası verilerinin, Fed’in bu yıl iki kez faiz indirimine gitme ihtimalini desteklediği ifade ediliyor.

Seçim Analizi kısmında ise, Fransa, İngiltere, Hindistan, Meksika ve Güney Afrika gibi büyük ekonomilerdeki seçimlerin, siyasi belirsizlik alanını nasıl etkilediğine dair bilgiler sunuluyor. Özellikle Avrupa Parlamentosu’ndaki seçimler de bu belirsizliklerin bir örneği olarak değerlendiriliyor. Meksika dışındaki tüm seçimlerde iktidardaki partilerin ya zemin kaybettiği ya da tamamen kaybettiği gözlemleniyor. Kasım ayında gerçekleştirilecek olan ABD seçimleri, küresel kredi politikaları açısından bir dönüm noktası olabileceğinden, küresel krediler için büyük önem taşıyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Fed’in Faiz Politikası ve Ekonomik Beklentiler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin