Nefesinize odaklanın
Uzman Psikolog Irina Firstein, “Sessizce dik oturmanızı ve o anda sadece var olmanızı sağlayan nefesinize odaklanmanızı öneririm.” diyor. Ayrıca evde zaman geçirirken kaygıyı artıracak düşünceler gelir gelmez, yeniden nefesinize odaklanmanız gerektiğini söylüyor. Farkındalık meditasyonu olarak bilinen bu yöntemi her gün daha iyi hissetmek için en az 10 dakika yapmanızı öneriyor. Böylece depresyonun ve anksiyetenin önünegeçebilirsiniz.
Dikkatinizi dağıtın
Evden çalışmak gibi bütün gün pijamalarınızla kalmayı cazip bir hale getirebilirsiniz. Yardımcı Psikolog Doç. Dr. Pamela Peck, bu süreçte rutine bağlı kalmanın en iyi yöntem olduğunu söylüyor. Mümkün olduğunca sağlıklı alışkanlıklarınızı korumak, iyi beslenmek, uyuma ve egzersiz yapmak kaygının azalmasını sağladığını söylüyor.
Yeni şeyler denemeye açık olun
Psikiyatrist John Torous ve Psikolog Pamela Peck, bu süreçte farklı bir şey denemeye açık olmanın en iyi zaman olduğunu söylüyorlar. Bunun için şu önerilerde bulunuyorlar: Egzersiz programınızı genişletin. Spor salonları kapalı olsa bile hala yapabileceğiniz birçok şey var. Egzersizinizi evinizde yapmaya devam edin, günlük rutininizin bozulmasında endişe duymak yerine, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak şeyleri nasıl yapabileceğiniz konusunda yaratıcı olun.
Arkadaşlarınıza ve ailenize bağlı kalın
Ünlü psikologlar: “Sosyal mesafeyi korurken sevdiklerinizle iletişim halinde olmayı ihmal etmeyin. Okuduğunuz bir kitabı, izlediğiniz bir filmiailenizle veya arkadaşlarınızla tartışmaya devam edin. Bu durum bir süre sonra normallik duygusu oluşturmaya yardımcı olacaktır.” diyor.
Sosyal medya ve haber alımınızı sınırlayın
Güncel kalmak önemlidir, ancak kendinizi yeni bir bilgi almak için sosyal medyada dolaşırken bulursanız ve bunu zorunlu bir hale getirirseniz kendinize bazı sınırlar belirleme zamanı gelmiş demektir. Psikiyatrist John Torous ve Peck Firstein bununla ilgili şunları öneriyor: “Sabah, öğle ve akşam erken saatlerde haberleri ve sosyal medyayı kontrol etmeyi veya günde sadeceiki kez bakmayı deneyin. Telefonunuzu bir süre kendinizden uzak tutun. Bu durumun sizde panik yaratmaması için somut kurallar oluşturun ve bunlara sadık kalın. Gerekirse bir aile üyesinin sizi sorumlu tutmasını sağlayın.”
Kaygıyı azaltmanın diğer yollarından biri de sizi sakinleştirecek mantraları tekrar etmek. Psikolog Satya Doyle Byock’un örnek mantrasını tekrar edebilirsiniz: “Tekrar ve tekrar güvende olabileceğim. Sevgi dolu ve sakinleştirici mantralar korkumu bastırabilir. Her şey yolunda, sakince nefes al ve endişeni nefesle dışarı ver.” Eğer kendinizi kaygılı ve endişeli hissemeye başlarsanız bu mantrayı veya buna benzer mantraları belirleyip tekrarlamanızı öneriyor.
Koşullarınızı yeniden belirleyin
Psikolog Satya Doyle Byock sosyal mesafeyi koruduğumuz bu süreçte okumadığınız kitapları okumak için bir fırsat olduğunu söylüyor. Ve şunları ekliyor: “Her zaman başlamak istediğiniz bir hobiye başlayın, daha fazla günlük yazın, daha fazla uyuyun ve her şeyi bırakın. Artık yaratıcılığımızı çalıştırabileceğimiz ve dinlenebileceğimiz bir alanımız var. Düşündüğünüz şeyleri hayata geçirmek kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.”