Erdoğan, CICA 6. Zirvesi Genel Oturumu’nda konuştu: Hedefimiz akan kanı durdurmak

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ASTANA DHA, İHA – Erdoğan, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen ‘Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’nın (CICA) 6. Zirvesi Genel Oturumu’nda konuştu.

İnsanlık olarak güç dengelerinin değiştiği, tedarik zincirlerinde kırılmaların yaşandığı, ekonomiden gıda güvenliğine, enerjiden uluslararası ilişkilere pek çok alanda ciddi imtihanlarla karşılaşılan bir dönemden geçildiğine, terörizm, ırkçılık, göç gibi sorunlara iklim değişikliği, İslam ve yabancı düşmanlığı gibi yeni sorunların eklendiğine dikkat çeken Erdoğan şöyle devam etti:

“Mevcut sistemin yapısal sorunları giderek kendisini daha fazla hissettiriyor. Türkiye olarak uzun bir süredir ‘Dünya 5’ten büyüktür.’ diyerek bu duruma dikkat çekiyoruz… Büyük insanlık ailesinin üyeleri olarak hepimiz aynı kaderi paylaşıyoruz… Sorunlarımız nasıl müşterekse, çözüm yollarını da ortak akılla beraber aramalı, beraber bulmalıyız.”

‘Adil bir barış’

Türkiye’nin Ukrayna-Rusya savaşında üstlendiği arabuluculuk rolünü hatırlatan Erdoğan, “Ukrayna’daki krizin bölgesel ve küresel ölçekteki etkilerini hepimiz yakından hissediyoruz. Adil bir barışın, diplomasi yoluyla sağlanabileceğini, savaşın kazananı, adil bir barışın ise kaybedeni olmayacağını hep söylüyorum. Diğer yandan savaşın olumsuz etkilerinin giderilmesi için Birleşmiş Milletler ve taraflarla sarf ettiğimiz yoğun çabalar, tüm dünyanın takdirini kazanmıştır. Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracına yönelik İstanbul Mutabakatı ve geçen ay gerçekleştirilen esir takası bu yönde kaydedilmiş somut birer başarıdır. Hedefimiz, sahadaki zorluklara rağmen yakalanan ivmeyi devam ettirerek bir an önce akan kanın durmasını sağlamaktır” diye konuştu.

‘Yol haritası gibi’

Güven artırıcı önlemler kataloğunun çevre boyutunu konferansın en önemli faaliyet alanlarından biri gördüğünü söyleyen Erdoğan, “Eşim Emine Erdoğan’la BM Genel Sekreteri Sayın Guterres tarafından eylülde BM Genel Kurulu vesilesiyle imzalanan Küresel Atık Yönetimi konusundaki niyet beyanı uluslararası camia için adeta bir yol haritasıdır” dedi.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Erdoğan, CICA 6. Zirvesi Genel Oturumu’nda konuştu: Hedefimiz akan kanı durdurmak

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin