1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. EPDK Mayıs Ayı Doğal Gaz Piyasası Raporu: İthalat ve Tüketim Verileri

EPDK Mayıs Ayı Doğal Gaz Piyasası Raporu: İthalat ve Tüketim Verileri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EPDK’nın Mayıs Ayı Doğal Gaz Piyasası Raporu

EPDK'nın Mayıs Ayı Doğal Gaz Piyasası Raporu

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), mayıs ayına ait “Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu”nu yayımladı. Rapor, Türkiye’nin doğal gaz ithalatı ve tüketimi hakkında önemli veriler sunmaktadır. Mayıs ayında toplam doğal gaz ithalatı, geçen yılın aynı döneminde gerçekleşen 3 milyar 692 milyon 270 bin metreküplük seviyeye göre %21,9 oranında bir azalma göstererek yaklaşık 2 milyar 882 milyon 340 bin metreküp seviyesine geriledi.

Bu ithalatın 2 milyar 336 milyon 480 bin metreküpü boru hatları aracılığıyla gerçekleştirilirken, 545 milyon 860 bin metreküpü sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesislerinden sağlandı.

En Fazla İthalat Azerbaycan’dan Yapıldı

Mayıs ayında Türkiye’nin en fazla doğal gaz ithalatı yaptığı ülke, 1 milyar 8 milyon 580 bin metreküple Azerbaycan oldu. Azerbaycan’ı, 734 milyon 410 bin metreküp ile Rusya ve 593 milyon 490 bin metreküp ile İran takip etti. Bu dönemde Cezayir’den ise 371 milyon 640 bin metreküp LNG ithalatı gerçekleştirildi.

Doğal Gaz Tüketiminde Düşüş

Ülkede toplam doğal gaz tüketimi, mayıs ayında yıllık bazda %26 oranında bir azalma göstererek 3 milyar 203 milyon 640 bin metreküpe geriledi.

Sanayi Sektöründe Tüketim Artışı

Sanayi sektörünün doğal gaz tüketimi, %9,7 artış göstererek 1 milyar 99 milyon metreküp olarak kaydedildi. Ancak, elektrik santrallerinde doğal gaz tüketimi %20 oranında bir düşüşle 633 milyon 960 bin metreküpe geriledi.

EPDK Mayıs Ayı Doğal Gaz Piyasası Raporu: İthalat ve Tüketim Verileri

Konutlardaki Tüketim Azaldı

Konutlarda ise doğal gaz tüketimi, mayıs ayında %53,3 oranında bir azalma ile 851 milyon 530 bin metreküpe düştü.

Doğal Gaz Stoku Durumu

Türkiye’nin doğal gaz stok miktarı, mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre %21,1 oranında bir düşüşle yaklaşık 3 milyar 685 milyon 300 bin metreküp seviyesine geriledi. Doğal gaz stokunun yaklaşık 3 milyar 412 milyon 220 bin metreküpü yer altı depolama tesislerinde, 273 milyon 80 bin metreküpü ise LNG terminallerinde bulunmaktadır.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
EPDK Mayıs Ayı Doğal Gaz Piyasası Raporu: İthalat ve Tüketim Verileri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin