1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Enerji Fiyatlarındaki Artış ve Etkileyen Faktörler

Enerji Fiyatlarındaki Artış ve Etkileyen Faktörler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son dönemde enerji fiyatları, jeopolitik riskler ve altyapı sorunları nedeniyle olumsuz bir seyir izliyor. Özellikle Orta Doğu’da artan gerilimlerin, gaz tedarikinde aksamalara yol açabileceğine dair endişeler, fiyatların yükselmesine neden oluyor. Bunun yanı sıra, kıtanın birçok bölgesinde etkili olan sıcak hava dalgası, soğutma ihtiyacı nedeniyle elektrik talebinde ciddi bir artışa yol açıyor.

Avrupa’daki en önemli sanal doğalgaz ticaret noktası olan Hollanda merkezli TTF’de, eylül ayı vadeli kontratlarda megavatsaat başına gaz fiyatı dün 35,9 euroya kadar yükseldi. Bu fiyat, yaklaşık 5 haftanın en yüksek seviyesine ulaşmış durumda.

5 Haftanın En Yüksek Seviyesi

Yaz döneminde gaz talebinin genellikle düşük olduğu bilinse de, mevcut fiyat seviyeleri bu dönemde oldukça yüksek kabul ediliyor. Bu durum, piyasada dikkat çekici bir dalgalanma ve belirsizlik yaratıyor.

Norveç’teki Bakım Çalışmaları Fiyatları Olumsuz Etkileyecek

Norveç’te yürütülen bakım çalışmaları ve üretim kesintileri, Avrupa gaz fiyatları üzerinde dalgalanmalara yol açması bekleniyor. Dünyanın önde gelen petrokimya piyasası bilgi sağlayıcısı ICIS, Norveç’teki altyapıdaki kesintilerin Avrupa doğalgaz fiyatlarında belirsizliğe neden olabileceğini vurguladı.

Günlük Kesintiler

Norveç’teki günlük üretim kesintilerinin, ağustos sonuna kadar 130 milyon metreküpü aşmasının öngörüldüğü belirtiliyor. Bu rakam, temmuz ayının son haftasında günlük 20 milyon metreküpün altında kalıyordu.

Enerji Fiyatlarındaki Artış ve Etkileyen Faktörler

Fiyat Dalgalanmaları

Norveç altyapısındaki kesintiler nedeniyle arzda yaşanacak büyük azalma, fiyat dalgalanmalarına ve piyasa belirsizliklerine yol açabilir. Raporda, Rusya’nın doğalgaz arzını kesme tehditlerinin devam ettiği ancak azaldığına da dikkat çekildi. ICIS, Gazprom Export ile 6,9 milyar metreküp yıllık uzun vadeli kontratı bulunan Avusturya’ya yönelik Rus gaz akışlarının ağustosta normal bir şekilde devam edeceğini ve ödemelerle ilgili herhangi bir düzensizlik olmadığını bildiriyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Enerji Fiyatlarındaki Artış ve Etkileyen Faktörler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin