1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Emtia Fiyatlarındaki Dalgalanmalar ve Piyasa Analizi

Emtia Fiyatlarındaki Dalgalanmalar ve Piyasa Analizi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emtia Fiyatlarının Seyri

Emtia Fiyatlarının Seyri

Emtia fiyatlarının dalgalanması, yatırımcıların fiyatlamaları üzerinde doğrudan etkili olmaktadır. Geçtiğimiz hafta içerisinde, değerli ve baz metallere dair libre bazında fiyat artışları gözlemlendi. Özellikle bakırda %4,1, nikelde %1,9, kurşunda %0,3, çinkoda %1,2 ve alüminyumda %2,9 oranında yükselişler kaydedildi. Bunun yanı sıra, soya fasulyesinin kilo başına fiyatı 9,5 dolara gerileyerek, Eylül 2020’den bu yana en düşük seviyesini gördü.

Emtia piyasasında yaşanan bu dalgalanmalar, ABD’de açıklanan ekonomik verilerin resesyon endişelerini azalttığına ve fiyat baskılarının hafiflediğine işaret etmesiyle değerli ve baz metallerde keskin artışlar yaşanırken, Çin ekonomisine dair endişeler ve üretim artışı öngörüleri ile diğer gruplarda ise düşüşler kaydedildi.

ALTINDA REKOR SEVİYE

Geçtiğimiz hafta ons bazında altın fiyatları %3,2, gümüş %5,7, platin %3,3 ve paladyum %4,8 oranında değer kazandı. Altının ons fiyatı 2,509,8 dolara ulaşarak rekor seviyeye yükseldi. Fed’in faiz indirimlerine yönelik beklentilerin güçlenmesi, merkez bankaları ve Çinli tüketicilerden gelen artan talep ile Orta Doğu ve Ukrayna’daki jeopolitik çatışmalar, altının ons fiyatını destekleyen başlıca faktörler arasında yer aldı.

Emtia Fiyatlarındaki Dalgalanmalar ve Piyasa Analizi

Analistler, değerli metaller arasında özellikle altının güvenli liman özelliğinin ön plana çıktığını, altın fiyatlarının güçlü kalmasında jeopolitik risklerin önemli bir rol oynadığını vurguladı.

GÜMÜŞ FİYATLARINDA ARTIŞ

ABD ekonomisinin dayanıklılığına dair gelen makroekonomik veriler, gümüş fiyatlarının yükselmesine katkı sağladı. Ayrıca, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) eski Yönetim Kurulu Üyesi Makoto Sakurai’nin, BOJ’un faiz artışına gitmeyeceğine dair yaptığı açıklamalar da değerli metaller üzerinde olumlu etkiler yarattı.

Emtia Fiyatlarındaki Dalgalanmalar ve Piyasa Analizi

BAKIRDA YÜKSELİŞ

Baz metallere baktığımızda ise, tezgah üstü piyasada geçen hafta fiyatlar libre bazında bakırda %4,1, nikelde %1,9, kurşunda %0,3, çinkoda %1,2 ve alüminyumda %2,9 oranında artış gösterdi. Şili’nin kuzeyinde yer alan Atacama Çölü’ndeki BHP Grubu tarafından işletilen Escondida bakır madeninde ücret görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine maden işçilerinin grev başlatması, bakır arzı üzerindeki endişeleri artırdı. Ayrıca, Kanada merkezli metal madenciliği şirketi Lundin Mining Corp.’un, Şili’deki Caserones madenindeki operasyonlarını azaltma kararı alması da bakırda arz endişelerini tetikledi.

ÇİN’DE FABRİKA KAPANDI

Bakır fiyatları, Çin’in en büyük bakır üreticilerinden biri olan Shandong tesisinin kapandığına dair haberlerle de destek buldu. Zambiya ve Kongo arasındaki sıkıntılar nedeniyle Afrika’nın bakır ihracatında yaşanabilecek aksaklıklar, bakır ile ilgili arz endişelerini artırabileceği öngörülüyor.

Analistler, ABD, Kanada, Avustralya ve Avrupa ülkelerinin, Çin’in bakır üzerindeki hakimiyetini kırmayı sübvansiyonlar ve yatırımlar yoluyla hedeflediğini, bu durumun bakır maliyetlerini artırabileceğini ifade etti. Ayrıca, Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) yeni kademeli bir finansal politika planladığını duyurması da baz metaller için olumlu bir etki yarattı. PBoC Başkanı Pan Gongsheng, yeni kademeli politikaların, mali, finansal ve endüstri birimleri tarafından yapılan düzenlemelerin, Çin’in yüksek kalitede gelişmesini destekleyeceğini belirtti.

Bakır fiyatları, 5,25 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra sınırlı bir düşüş yaşadı. Ancak şu anda bakır tekrar yükseliş trendine girerek 4,1968 dolardan işlem görmekte.

KAHVE FİYATLARINDA YÜKSELİŞ

Brezilya’da yaşanan don olaylarına ilişkin endişeler, kahve fiyatlarının yükselmesine sebep oldu. Öte yandan, kakao fiyatları Batı Afrika’daki kakao üretiminin son zamanlarda ortalamanın altında yağış almasına rağmen toparlanacağına dair iyimserlikle sert bir şekilde düşerken, Kamerun’daki kakao üretimindeki artış da fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Emtia Fiyatlarındaki Dalgalanmalar ve Piyasa Analizi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin