1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Emekli Aylıkları ve Güncelleme Katsayısı

Emekli Aylıkları ve Güncelleme Katsayısı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emekli Maaşları ve Güncelleme Katsayısı

Emekli Maaşları ve Güncelleme Katsayısı

Emekli aylıkları, çalışma hayatı boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilen prime esas kazanç tutarına ve çalışma süresine (prim gün sayısına) göre değişiklik göstermektedir. Prime esas kazanç tutarı yüksek olan bireyler, daha yüksek emekli aylığı alabilmektedir.

Güncelleme katsayısı büyük önem taşımaktadır

Son yılın kazançları için belirlenen güncelleme katsayısı da emekli aylıklarının hesaplanmasında önemli bir etkendir. Güncelleme katsayısı, emeklilik dilekçesinin verildiği tarihe göre değişiklik göstermektedir.

Fark yüzde 30’u aşabilir

2022 yılı Aralık ayında emekli olanlar ile 2023 yılı Ocak ayında emekli olanlar arasında yaklaşık yüzde 17’lik bir fark ortaya çıkmıştır. Bu farkın 2024 yılında yüzde 30’u aşması beklenmektedir.

Hesaplamalar erken yapılmalıdır

Genellikle emeklilik dilekçesinin verilme tarihini belirlemek için kasım-aralık ayları beklenirdi. Ancak bu yıl enflasyonun düşüşe geçmesiyle tahminler daha erken yapılmıştır.

Zamlı maaşlardan faydalanma imkanı

Emekli Aylıkları ve Güncelleme Katsayısı

2024 yılı Temmuz-Aralık döneminde emekli olanlar, ocak ve temmuz aylarında yapılan maaş zamlarından faydalanabileceklerdir. Ancak 2025 yılında emekli olanlar, söz konusu zamlardan yararlanamayacaktır.

Emekli aylıklarının hesaplanmasında enflasyon oranları ve milli gelirdeki artış hızı gibi faktörler de dikkate alınmaktadır. Bu sebeple güncelleme katsayısı önemli bir rol oynamaktadır.

2024 yılında emekli olanlar avantajlı durumda

2024 yılı güncelleme katsayısı, Merkez Bankası’nın enflasyon tahminine göre belirlenecektir. Bu nedenle 2024 yılında emekli olanlar, 2025 yılından sonra emekli olanlara göre daha yüksek aylık alabilecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Emekli Aylıkları ve Güncelleme Katsayısı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin