1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Eczanede ilaç bulamayanlar evde yapsın: Bitkisel uyuz ilacı tarifi

Eczanede ilaç bulamayanlar evde yapsın: Bitkisel uyuz ilacı tarifi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’da baş gösteren uyuz salgınının gerekli önlemler alınmaması halinde çok hızlı yayılacağı uyarısında bulunan Dr. Buyrukçu, “Zira son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Sağlık Bakanlığı da uyuz belirtilerine karşı gerekli uyarılarda bulunup tedavinin geciktirilmemesini istedi. Ancak eczanelerde uyuz ilacı teminiyle ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Halbuki tedaviye olabildiğince erken başlanmalı, ilaçlar düzenli kullanılmalı. Piyasada yeterince ilaç bulunamaması salgın artışının önünü açarken mutlaka alternatif çözümler bulunmalı” dedi.

Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, uyuza karşı en etkili alternatif tedavinin ise doğada olduğunu söyledi. Uyuz tedavisinde kullanılan bitkisel tarifi de veren Dr. Buyrukçu, şunları söyledi:

“1 yemek kaşığı çay ağacı yağını ve 1 tatlı kaşığı palmorosso yağını karıştırıp bir pamuk ile kaşınan yerlere sürebilirsiniz. Uyuza bağlı kaşıntıdan yaralar oluştuysa yara olan yere ozon yağı ve sarı kantaron yağını bire bir oranında karıştırıp sürebilirsiniz. Tedavinin etkisini artırmak için de 1 çorba kaşığı zerdeçal ve 1 tatlı kaşığı çörek otunu 4 çorba kaşığı bal ile karıştırıp yiyebilirsiniz.”

Tene temas eden her şeyi yüksek ısıda yıkayın!

Dr. Buyrukçu uyuzun yayılmasını önlemek içinse temizliğin önemine işaret etti. Kaşıntı, kızarıklık ve döküntü gibi belirtilerle kendini gösteren bu cilt hastalığının özellikle el ve ayak parmak aralarında, bacaklarda, koltuk altlarında ve genital bölgelerde etkili olduğunu kaydeden Dr. Buğra Buyrukçu, “Bulaşmasını önlemek için tüm ev halkı uyuz tedavisi görmeli, tüm giysiler, çarşaf ve yastık gibi tene temas eden ürünler yüksek ısıda yıkanmalı, hasta kişinin kişisel eşyalarına dokunulmamalı” dedi.

Uyuz belirtileri nelerdir?

Hastalığın en yaygın belirtileri, özellikle geceleri şiddetli kaşıntı ve cilt üzerindeki sivilce benzeri kabarcıklardır. Kaşıntı ve döküntülerin her biri vücudun çoğunu etkileyebilir ya da bilek, dirsek, koltuk altlığı, parmaklar, meme başı, penis, bel gibi bölgelerle sınırlı olabilir. Küçük çocuk ve bebeklerde daha çok baş, yüz, boyun, avuç içleri ve ayak tabanlarına yerleşebilir. Döküntü ayrıca küçük kabarcıkları (veziküller) ve pulları içerebilir. Bu yerleri kaşımak ciltte yara oluşmasına neden olabilir ve bazen bu yaralar bakteriler tarafından enfekte olurlar.

Uyuz nasıl bulaşır?

Hastalık genellikle uyuz olan biriyle doğrudan ve uzun süreli yakın teması ile yayılır. Tokalaşma ya da kısa süreli sarılarak genellikle uyuz bulaşmaz. Hastalık, eşler arasında ve aile üyelerine kolayca yayılır. Uyuz hastalığı olan bir kişi tarafından kullanılan giysiler, havlular veya yatak takımları gibi eşyalar paylaşılarak dolaylı olarak da bulaştırılabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Eczanede ilaç bulamayanlar evde yapsın: Bitkisel uyuz ilacı tarifi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin