BBC News’in paylaştığı habere göre, bilim insanları Dünya’nın okyanus tabanlarını haritalandırıyor ve bu araştırmada önemli mesafe katedildi.
Seabed 2030 Project olarak isimlendirilen bu proje, Dünya üstündeki okyanus ve denizlerin altında kalan yeryüzü şekillerini ortaya çıkarıyor. Şu an yüzde 19 oranında tamamlanan proje, hızlı bir şekilde ilerliyor.
2017 yılında başlanan projede 3 yıl içinde yüzde 19 oranında tamamlanması, projenin hızlı bir şekilde ilerlediğini gösteren en büyük etken.
Projenin ortaklarından olan GEBCO’nun şebekesiyle birlikte, yaklaşık 14 milyon kilometre kare veri toplandı.
Seabed 2030 projesinin harita büyüklüğü ortaya çıkan verilere göre Avustralya’nın yaklaşık olarak 2 katına denk geliyor.
Projedestek veren toplam 133 katılımcı bulunuyor ve GEBCO proje verilerini halka açık bir şekilde paylaşıyor.
Denizlerin tabanlarının haritalandırılması için elde edilen verilen büyük kısmı, gemi verilerinden ve robotik haritalandırma teknelerinden sağlanıyor.
Bu şekilde araştırmanın isminde olduğu gibi 2030 yılında tamamlanması bekleniyor.
Planlamalara göre, önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 81’lik kısmın haritalandırılması bekleniyor ve bu da Mars yüzeyinin yaklaşık olarak iki katı büyüklüğüne tekabül ediyor.
Bu büyüklükteki haritalandırmanın, belirtilen süre içinde yapılıp yapılamayacağı soru işareti olsa da bilim insanları konuya pozitif yaklaşıyor.