1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Dünya’nın Isınması ve Yeniden Canlanan Virüsler

Dünya’nın Isınması ve Yeniden Canlanan Virüsler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya’nın iklim değişikliği ve küresel ısınma ile karşı karşıya kaldığı bu dönemde, yalnızca çevresel sorunlar değil, aynı zamanda insan sağlığına yönelik yeni tehditler de ortaya çıkmaktadır. Bilim insanları, donmuş halde bulunan virüslerin iklim değişikliği nedeniyle yeniden aktif hale gelebileceğini ve bunun sonucunda çeşitli hastalıkların yayılabileceğini öne sürmektedir.

Örneğin, 2003 yılında Qinghai-Tibet platosundaki bir buz örtüsünden alınan örneklerdeki bakteriler yeniden canlandırılmıştır. Bu derinlikteki buz, 750 bin yıldan daha eski bir tarihe sahiptir. 2014 yılında ise, 30 bin yıllık Sibirya permafrostundan çıkarılan dev bir “zombi” virüsü olan Pithovirus sibericum yeniden hayata döndürülmüştür. Son olarak, 2016 yılında Batı Sibirya’da meydana gelen bir şarbon (Bacillus anthracis bakterisinin neden olduğu bir hastalık) salgını, B. anthracis sporlarının donmuş toprakta hızla çözülmesiyle ilişkilendirilmiştir.

Dünya'nın Isınması ve Yeniden Canlanan Virüsler

Yüzlerce Virüs Açıka Çıktı

Araştırmacılar, Çin’in batısındaki Tibet Platosu’nda bulunan Guliya Buzulu’ndan çıkarılan 300 metre uzunluğundaki buz çekirdeğinde 41 bin yıl öncesine tarihlenen virüsleri incelediler. Ohio State Üniversitesi tarafından yürütülen bu son araştırmada, bulunan 1.700 virüsün insan sağlığına tehdit oluşturmadığı belirlenmiştir. Bu virüsler, yalnızca arkeleri ve bakterileri enfekte edebilmekte, insanları, hayvanları ya da bitkileri hasta edememektedir.

Bununla birlikte, bu virüslerin incelenmesi, Dünya’nın iklimsel tarihine ışık tutmakta ve gelecekteki mikrobiyal toplulukların nasıl olabileceğini anlamamıza yardımcı olmaktadır.

Donmuş Topraklar Eriyor

Gözle görülür şekilde artan sıcaklıklar, bölgedeki kalıcı donmuş tabaka olan permafrostu şimdiden eritmeye başlamıştır. Araştırmacılar, bu eriyen zeminlerde hapsolmuş olan bakteri ve virüslerin insan sağlığı için oluşturabileceği riskleri değerlendirmeye çalışmaktadırlar. Yapılan tahminler, her yıl buz erimesi sonucunda dört sekstilyon (4.000.000.000.000.000.000.000) mikroorganizmanın salınabileceğini göstermektedir. Bu sayı, evrendeki tahmini yıldız sayısıyla neredeyse eşdeğerdir.

Dünya'nın Isınması ve Yeniden Canlanan Virüsler

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dünya’nın Isınması ve Yeniden Canlanan Virüsler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin