1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Dünya Sağlık Örgütü’nden M Çiçeği Virüsü Uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü’nden M Çiçeği Virüsü Uyarısı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Sağlık Örgütü’nden M Çiçeği Uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü'nden M Çiçeği Uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde düzenlenen haftalık basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Harris, “M çiçeği virüsü, geçmişteki hızından daha hızlı yayılarak yüksek ölüm oranlarına ulaşmaktadır.” ifadesini kullanarak, bu durumun özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler ve çocuklar için daha büyük bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Dikkat Uyarısı Yapıldı

Harris, M çiçeği için şu anda kesin bir tedavi yöntemi bulunmadığını, ancak destekleyici tedavi yöntemlerinin bu virüse yakalanan hastalar için uygulanabileceğini belirtti. M çiçeği vakalarının temas yoluyla yayıldığını ifade eden Harris, hastaların temas ettikleri kişilere karşı daha dikkatli olmaları gerektiği yönünde bir çağrıda bulundu. Ayrıca, dün İsveç’te kaydedilen ilk M çiçeği vakasının, takip sisteminin etkinliğini gösterdiğine dikkat çekerek, “İsveç, tanımlanan ilk vaka konusunda şeffaf bir yaklaşım sergiledi; diğer ülkelerin de benzer bir tutum sergilemesi gerekmektedir.” dedi.

DSÖ Acil Durum Komitesi Toplandı

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, M çiçeği virüsünün Afrika ve diğer bölgelerde uluslararası yayılma potansiyelinin artması üzerine 14 Ağustos’ta DSÖ Acil Durum Komitesini toplama kararı almıştı. Toplantı sonrası Ghebreyesus, “DSÖ Acil Durum Komitesi bugün toplandı ve bana (M çiçeği virüsüyle ilgili) durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğuna dair bir tavsiye sundu. Bu tavsiyeyi kabul ettim.” şeklinde bir açıklama yaptı. Ayrıca, Afrika Birliği, Afrika ülkelerinde hızla yayılan M çiçeği virüsüne karşı kıta genelinde halk sağlığı için acil durum ilan ettiklerini belirtti.

Virüsün Bulaşma Yolları

M çiçeği virüsü, enfekte olmuş bireylerden veya fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan bulaşmaktadır. Virüsün bulaşma yolları arasında şunlar yer almaktadır:

  • Döküntülere doğrudan dokunmak
  • Bulaşmış giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaların kullanılması
  • Vücut sıvılarıyla temas

Virüs kapıldıktan sonra, ilk belirtiler genellikle 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtiler arasında yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar yer almaktadır. Özel bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılmaktadır. Vakaların büyük bir çoğunluğu hastalığı hafif geçirmekte ve birkaç hafta içinde sağlıklarına kavuşmaktadır.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dünya Sağlık Örgütü’nden M Çiçeği Virüsü Uyarısı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin