1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Dünya Nüfus Trendleri

Dünya Nüfus Trendleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1950’lerden bu yana geçen 75 yılda, Dünya nüfusu üç kattan fazla artarak 8,2 milyara ulaştı. BM’nin 2024 Dünya Nüfus Beklentileri raporuna göre, önümüzdeki on yılda dünya nüfusunun iki milyardan fazla artacağı öngörülüyor. Ancak bilim insanları, hızlı büyüme yıllarının 2080’lerin ortalarına doğru sona erebileceği görüşünde.

Birçok Ülkenin Nüfusu Zirveye Ulaştı

Birçok Ülkenin Nüfusu Zirveye Ulaştı

2024 yılı itibarıyla Çin, Almanya ve Japonya da dahil olmak üzere 63 ülke nüfusları zirveye ulaşmış durumda ve yüzyılın ikinci yarısında 126 ülkenin daha zirveye ulaşması bekleniyor. BM’nin son raporuna göre, dünya nüfusunun yüzyılın sonundan önce zirveye ulaşma olasılığı yüzde 80.

Çin Nüfusu Hızla Düşecek

Bu revize tahmini yönlendiren en büyük etkenlerden biri, özellikle Çin gibi nüfusu yoğun ülkelerde doğurganlık oranlarının düşmesi. Bir zamanlar dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’in nüfusunun, bugün 1,4 milyar kişiden 2100 yılına kadar sadece 633 milyona düşeceği tahmin ediliyor.

Doğum Oranı Düşüyor

Doğum Oranı Düşüyor

Dünya genelinde veriler benzer bir tablo çiziyor; doğurganlık oranı, nüfus artışını sürdürmek için gereken kadın başına 2,1 çocuk oranının altına düşmeye başlıyor. Ortalama olarak, kadınlar 1990’dakine göre bir çocuk daha az doğuruyor ve ülkelerin yarısından fazlasında doğurganlığın kadın başına 2,1 çocuk eşiğinin altına düşmesi bekleniyor.

Açlık ve Yoksulluk Artabilir

BM, düşük gelirli ülkelerdeki hızlı nüfus artışının, ciddi ekonomik ve çevresel zorluklarla karşı karşıya olan ülkelerde yoksulluğu ve açlığı artırabileceğini söylüyor.

Zengin Ülkeler de Zorlanacak

Zengin Ülkeler de Zorlanacak

Azalan doğum oranları ve artan yaşam beklentisinin dünyanın demografik yapısını kökten değiştirmesiyle, zengin ülkeler de zorlanmaya başlayacak. BM, 2080 yılına gelindiğinde 65 yaş üstü nüfusun 18 yaş altı çocuklardan fazla olacağını öngörüyor, bu da sosyal bakım krizine ve iş gücünün azalmasına yol açabilir.

En Kalabalık Ülkeler Hangileri Olacak

En Kalabalık Ülkeler Hangileri Olacak

Raporda, geleceğe bakıldığında günümüzün en kalabalık 10 ülkesi, 2100 yılında dünyanın en kalabalık 10 ülkesiyle karşılaştırıldı. Her iki listede de başı çeken ülke Hindistan olurken, onu Çin takip ediyor. ABD bugün üçüncü sırada yer alıyor, ancak 2100 yılında yerini Pakistan’a bırakacak ve dördüncü sıradaki Nijerya ile beşinci sıradaki Kongo’nun ardından altıncı sıraya düşecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dünya Nüfus Trendleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin