1-Dermatoloğa gitmeden önce manikür-pedikür yaptırmayın
3 binden fazla hastalığı tedavi eden dermatologlar, muayane sırasında yalnızca cildinize değil, genel sağlık durumuzu anlamak adına tırnaklarınıza da bakarlar. Bu nedenle uzmanların tırnaklarınızın doğal halini görmesi çok önemlidir. Tırnaklardaki herhangi bir değişiklik organlarınızla ilgili pek çok bilgiyi vereceğinden bu konuda hassas davranın.
2-Kolesterol testi yaptırmadan önce alkol kullanmayın
Alkollü içkiler kolesterol içermemelerine rağmen yapılarındaki karbonhidrat nedeniyle kolesterolde keskin bir sıçramaya neden olabilirler. Bu durum bir müddet sonra normale döner ancak o sırada yapılan kan tahlilinizde yanlış bir sonuçla karşılaşabilirsiniz.
3-İdrar testinden önce su içmeyi bırakmayın
İdrarın yüzde 99 su ve sadece yüzde 1’i asit, amonyak, hormonlar, ölü kan hücreleri, protein ve araştırma için kullanılan diğer maddeleri içerir. Yani bu şu anlama geliyor: 100 ml idrar çıkışı yaptığınızda bunun yaklaşık 1 ml’si analiz için uygundur. Yeterli idrar üretmek için testten birkaç saat önce daha fazla su için.
4-Mamografiden önce deodorant kullanmayın
Mamografi çekimine gidilerken göğüs bölgesine ve koltukaltına pudra, deodorant ya da parıltılı krem gibi kozmetik maddeler uygulanmaması gerekiyor. Bu maddeler kuşkulu görüntülere yol açarak tanıda hataya neden olabilir.
5-Kolonoskopi öncesi kırmızı gıdalar tüketmeyin
Kırmızı gıdalar kolonu yani kalın bağırsakları boyayarak sonucu etkileyebilir. Bu nedenle kolonoskopi olmadan en az bir hafta önce pancar, kızılcık, domates ve ketçap gibi ürünlerin tüketimini sınırlandırın. Tabii bu durum farklı renkteki gıdaları rahatlıkla tüketebileceğiniz anlamını da taşımıyor. İşlemden 1 gün önce sadece açık renkli ve sıvı yiyecekler tüketin.
6-Tansiyon ölçtürmeden önce tuzlu yemeyin
Fazla tuz tüketimi diğer zararlı etkilerinin yanı sıra kan basıncında da artışa neden oluyor. Bu nedenle tansiyonunuzu ölçtürmeden önce fast food, fındık, fasulye veya çok fazla tuz içeren ürünler tüketmemelisiniz. Aksi takdirde sonuç, yanlış çıkabilir.
7-Günlük programınızı değiştirmeyin
Vücudumuzun yeni durumlara uyum sağlaması için belirli bir süre gerekir. Yani normalden 1 saat daha geç yatağa gittiğinizde vücudunuzundaki birçok mekanizmayı aynı anda etkileyen bir stres açığa çıkar. Aynı şey beslenme, su tüketimi ve stres seviyeleri gibi diğer doğal süreçler için de geçerlidir.
8-Smear testi öncesi tampon, krem gibi şeyler kullanmayın
Pap smear testi, kadın sağlığı için en önemli testlerdendir. Uzmanlar her yıl 1 kere bu testin yapılmasını önerirler. Ancak bu test öncesinde de dikkat edilmesi gereken bazı şeyler var: Pap smear testi yapılmadan 24 saat öncesine kadar duş veya oturma banyosu yapmayın. Testten önceki 24-48 saat öncesine kadar cinsel ilişkiden kaçınmanız istenebilir. Muayeneden 48 saat öncesine kadar herhangi bir vajinal krem veya köpük kullanmayın. Adet dönemindeyseniz bu testi yaptırmayın.
9-Göz muayenesi öncesinde gözlerinizi yormayın
Sürekli bir şekilde göz yorgunluğu yaşamak, dikkate alınması gereken bir sorundur. Ancak bu durum, yoğun teknolojik cihaz kullanımlarınız nedeniyle de geçici olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle gözleriniz birkaç saat kendini toparlayana kadar görüşünüzde sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Eğer bir iş ve sürücü belgesi için rapor alacaksanız gözleriniz yorgunken bu muayeneyi olmayın. İşte göz yorgunluğu yaşadığınızı gösteren belirtiler: Gözlerini açık tutamama hissi,yanma ve kaşınma, bulanık veya çift görme,ışığa karşı artan hassasiyet ve baş ağrısı.