1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Doğrulanmış İlan Sistemi ile Emlak Sektöründe Dönüşüm

Doğrulanmış İlan Sistemi ile Emlak Sektöründe Dönüşüm

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doğrulanmış İlan Sistemi ile Emlak Sektöründe Yeni Dönem

Doğrulanmış İlan Sistemi ile Emlak Sektöründe Yeni Dönem

AA Emlakta doğrulanmış ilan sisteminin hayata geçirilmesiyle birlikte emlak sektörü önemli bir dönüşüm yaşayacak. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu yeni sistemin devreye alınmasıyla birlikte Bakanlık olarak emlak sektöründe sıkı denetimler gerçekleştireceklerini vurguladı. Ayrıca, mevzuata aykırı hareket edenlere 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası uygulanacağı bilgisi de verildi.

EMLAKÇILARA “DOĞRULAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ” GETİRİLDİ

Ticaret Bakanlığı, taşınmaz ticaretine yönelik yönetmelik değişikliği ile piyasanın güvenilirliğinin artırılması, tüketici haklarının korunması ve kayıt dışı ticaretin önüne geçilmesi amacıyla ilan platformlarında emlakçılara “doğrulama yükümlülüğü” getirdi. Bu uygulama, sektördeki güveni tesis etmek için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

UYGULAMA 15 EYLÜL’DE DEVREYE ALINACAK

Düzenleme çerçevesinde Bakanlık tarafından oluşturulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül’de faaliyete geçecek ve yılbaşından itibaren emlak ticaretinde zorunlu olarak uygulanacak. Bu sistemle birlikte, ilanlar yalnızca taşınmaz sahibi, birinci ve ikinci dereceden akrabaları veya eşi tarafından yetkilendirilmiş işletmeler aracılığıyla verilebilecek.

TAŞINMAZ TİCARETİ YETKİ BELGESİNE SAHİP OLMAYAN EMLAKÇILAR İLAN GİRİŞİ YAPAMAYACAK

Ticaret Bakanı Bolat, düzenlemenin detayları hakkında bilgi verirken, yetkilendirmenin e-Devlet üzerinden gerçekleştirileceğini ifade etti. Bakanlıktan alınması gereken taşınmaz ticareti yetki belgesine sahip olmayan emlakçıların ilan girişi yapma yetkisini kaybedeceklerini belirtti.

İLAN KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Bolat, “Düzenlemeyle, ilan kirliliğinin, tüketici mağduriyetlerinin, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önüne geçmeyi, sahte ve aldatıcı ilanların oluşturduğu spekülatif fiyat artışlarının engellenmesini hedefliyoruz.” dedi.

158 BİN 460 LİRAYA KADAR İDARİ PARA CEZASI VAR

Uygulamanın hem vatandaşlar hem de sektör paydaşları için kademeli bir geçişle gerçekleşeceğini vurgulayan Bolat, “EİDS’nin devreye girmesiyle birlikte ilanlar Bakanlık tarafından titizlikle takip edilecek, mevzuata aykırı hareket edenler için her bir ihlal için 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası uygulanabilecektir.” şeklinde konuştu.

SİSTEME ENTEGRE OLMAKSIZIN VERİLEN TÜM İLANLARI DENETLEYECEĞİZ

Bolat, uygulama dahilinde elektronik ortamda yayınlanan tüm emlak ilanlarının sisteme dahil edilmesi gerektiğini belirtti. Sosyal medya platformlarının yaygınlaşmasıyla ilanların farklı mecralardan yayımlanmasına müsaade edilmeyeceğini ifade eden Bolat, şöyle devam etti:

  • Sisteme entegre olmaksızın verilen tüm ilanları sıkı bir şekilde denetleyeceğiz.
  • Doğrulama yapılmadan verilen ilanların yayından kaldırılmasını sağlayacağız.
  • Bu ilanlarla ilgili gerekli idari yaptırımları uygulayacağız.

SEKTÖRDE FİKİR AYKIRILIKLARI VAR

Düzenlemede aynı taşınmaz için birden fazla emlakçının yetkilendirilebilmesi ve ilanlarda ada parsel bilgilerine yer verilmesi gibi konularda sektörde çeşitli fikir ayrılıklarının olduğunu gözlemlediklerini belirten Bolat, şu değerlendirmeyi yaptı:

Bakanlık olarak tüm talepleri titizlikle değerlendiriyoruz ve vatandaşlarımız için en ideal sistemi oluşturmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda taşınmaz sahibinin birden fazla emlakçıya ilan yetkisi vermesi mümkündür. Diğer yandan, yönetmelik gereği emlak işletmelerinin ilanlarında adres bilgisi hariç olmak üzere il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerine yer vermesi zorunludur. Bu zorunluluğun EİDS’nin uygulamaya alınmasıyla ilgili yeni bir yükümlülük olmadığının altını çizmek isterim. Bu sistemle de aynı durum geçerliliğini koruyacaktır. Bakanlık, sektördeki tüm paydaşların görüşlerini dikkate alarak sistemi geliştirmeye devam edecektir.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Doğrulanmış İlan Sistemi ile Emlak Sektöründe Dönüşüm
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin