1. Haberler
  2. Gündem
  3. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Mısır Ziyareti ve İkili İlişkiler Üzerine Temaslar

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Mısır Ziyareti ve İkili İlişkiler Üzerine Temaslar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mısır’a Resmi Ziyaret: Bakan Fidan’ın Temasları

Mısır'a Resmi Ziyaret: Bakan Fidan'ın Temasları

İHA’dan edinilen bilgilere göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdellaty ile önemli bir görüşme yapmak üzere 4-5 Ağustos tarihlerinde Mısır’a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

İlk Resmi Görüşme

Bakan Fidan’ın Mısır ziyareti, Temmuz ayı başında yeni kurulan hükümette Mısır Dışişleri, Göç ve Yurtdışı Mısırlılar Bakanı olarak göreve başlayan Badr Abdellaty ile gerçekleştireceği ilk resmi görüşme olacak. Bu görüşmede, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin derinleştirilmesi amaçlanıyor.

İkili İlişkilerin Geliştirilmesi

Bakan Fidan’ın Mısır’daki programı kapsamında, siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkiler ile bölgedeki güncel gelişmeler hakkında kapsamlı bir fikir alışverişinde bulunulması planlanıyor. Ayrıca enerji, sağlık, turizm ve savunma sanayi alanında uzun vadeli işbirliği imkanlarının ele alınması bekleniyor.

Stratejik İşbirliği Konseyi Hazırlıkları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 yıl aradan sonra 14 Şubat’ta Mısır’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret, Türkiye ve Mısır ilişkileri açısından önemli bir dönüm noktası oldu. Bu ziyarette, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin Cumhurbaşkanları düzeyinde toplanacağına dair ortak bir bildiri imzalandı. Bakan Fidan ve mevkidaşı Abdellaty, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin Türkiye’yi ziyaret edeceği dönemde yapılacak olan bu ilk Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının hazırlıklarını ele almayı planlıyorlar. Ayrıca, bu toplantı çerçevesinde imzalanması öngörülen yaklaşık 20 anlaşmanın mevcut durumu da değerlendirilecek.

Ticaret Hacminde Hedef: 15 Milyar Dolar

Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara yaklaşması ve bu rakamın 15 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. İki ülke arasında kültür, eğitim ve bilim alanındaki işbirliklerine büyük önem verilirken, üniversiteler arası işbirliği ve medya ile iletişim alanında ortak projelerin artırılması da gündemde.

Görüşmelerde Ana Gündem: Filistin

Bakan Fidan’ın Mısır ziyareti sırasında Gazze’deki gelişmeler, Filistin meselesi ve Gazze’ye yapılan insani yardımlar gibi önemli konular ana gündem maddesi olarak yer alacak. Bunun yanı sıra Libya, Sudan ve Somali’deki gelişmeler de kapsamlı bir şekilde ele alınması bekleniyor. Fidan’ın, El Ariş ve Refah sınır kapısını ziyaret etmesi ve Türkiye’den Gazze’ye gönderilen insani yardımlara ilişkin Mısır Kızılayı’nın lojistik merkezinde incelemelerde bulunması öngörülüyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Mısır Ziyareti ve İkili İlişkiler Üzerine Temaslar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin