1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Dijital Dünyada Çocukların Kişisel Verilerini Koruma Yöntemleri

Dijital Dünyada Çocukların Kişisel Verilerini Koruma Yöntemleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dijital Dünyada Çocukların Kişisel Verileri Nasıl Korunur?

Dijital Dünyada Çocukların Kişisel Verileri Nasıl Korunur?

Günümüzde dijital dünya, çocuklarımızın hayatının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Sosyal medya, çevrimiçi oyunlar ve diğer dijital platformlar, çocuklarımız için hem öğrenme hem de eğlenme araçları sunmaktadır. Ancak bu durum, çocuklarımızın kişisel verilerinin korunması konusunda ciddi endişeleri de beraberinde getirmektedir. Peki, çocuklarınızın kişisel verilerini nasıl koruyabilirsiniz? Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), çocuklar ve ebeveynlerinin internet, sosyal medya ve dijital oyun platformlarında kişisel verilerini korumaları için almaları gereken önlemleri detaylı bir şekilde açıklamıştır.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Dijital yaşamın bir gereği olarak, çocuklarınızı kişisel veri, mahremiyet, istenmeyen (spam) ve önemsiz (junk) elektronik postalar gibi konular hakkında bilgilendirin. Bu konuları gündelik sohbetlerinizin bir parçası haline getirin.
  • Çocuğunuza yönelik kişisel veri işleyen ürün ve hizmetlerin bilgilendirici metinlerini dikkatlice okuyun.
  • Mahremiyetlerine saygı göstermek amacıyla, çocuklarınızın çevrimiçi aktivitelerine dahil olmak için zaman ayırın ve onları çevrimiçi güvenlik hakkında eğitin.
  • Çocuklarınızın kişisel verilerini ve özellikle fotoğraflarını çevrimiçi ortamlarda herkese açık bir şekilde paylaşmaktan kaçının.
  • Çocuklarınızın kullandığı bilgisayar, cep telefonu veya oyun konsolları için internet filtreleme özelliği kullanmayı unutmayın.

Sosyal Medya Hesaplarına Dikkat

  • Çocuğunuzun sosyal medya hesabının gizli/onaya tabi olması, kişisel verilerine sınırlı ve tanıdığı bir çevre tarafından erişim sağlanmasını mümkün kılar.
  • Sosyal medya kullanımı sırasında, gerekli olmadıkça kamera ve mikrofonun kapalı tutulması olası ihlallerden çocuğunuzu ve sizi korur.
  • Çocuğunuzu başkası adına hesap açma veya başkalarının verilerini izin olmadan paylaşma gibi konularda bilgilendirmek oldukça faydalı olacaktır.

Çocuklara Öneriler

Çocuklara, başkalarıyla paylaşmak istedikleri ve istemedikleri bilgileri dikkatli seçmeleri gerektiği vurgulanan bültende şu önerilerde bulunulmuştur:

Dijital Dünyada Çocukların Kişisel Verilerini Koruma Yöntemleri

  • “Kişisel verilerinin izinsiz bir şekilde kullanıldığını ya da paylaşıldığını fark edersen, bunu anne, baba ya da güvendiğin bir büyüğüne mutlaka bildir.”
  • “Sosyal medya veya uygulamalar aracılığıyla tanıştığın kişiler genellikle dost canlısı olmayabilir. Bu nedenle, onlardan gelen fotoğraf, video, adres veya okul adı gibi bilgileri isterken, güvendiğin bir büyüğe danışmalısın.”
  • “Sen sildiğini düşünsen de, internette paylaştığın hiçbir şeyin kaybolmayacağını bilmelisin. Paylaştığın içerikler, karşına farklı şekillerde çıkabilir.”
  • “Bu yüzden, sonradan pişman olabileceğin görüntü ve bilgileri paylaşmaktan kaçınmalısın.”

Oyun Seçerken Dikkatli Olun

Birçok oyun; konum bilgisi, telefon numarası ve kişi listesi gibi bilgilere erişim izni isteyebilir. Bu nedenle, oyun indirilmeden önce hangi verilere erişim izni istendiğini kontrol etmek oldukça önemlidir. Oyunla herhangi bir ilişkisi bulunmayan kişisel veri taleplerine karşı dikkatli olunmalıdır. Çocuğunuz bir oyunu oynamadan önce, oyunun, çocuğunuzun hangi verilerini ne amaçla topladığı gibi hususları kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

Dijital Dünyada Çocukların Kişisel Verilerini Koruma Yöntemleri

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dijital Dünyada Çocukların Kişisel Verilerini Koruma Yöntemleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin