Dezenformasyon teklifi yasalaştı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖNDER YILMAZ/ ANKARA-  Görüşmeler sırasında CHP, önerge ve yoklamalarla Meclis İçtüzüğü’nden kaynaklanan tüm imkanları kullanarak engelleme yaptı. ‘Gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayanlara’ bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasını içeren 29. maddenin görüşülmesi sırasında tartışma yaşandı. İki hafta süren görüşmelerin ardından kabul edilen yasa, şu düzenlemeleri içeriyor:

*İnternet haber siteleri süreli yayın kapsamına alınacak. İnternet haber sitesinde yayımlanan içerikler, gerektiğinde talep eden Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edilmek üzere doğruluğu ve bütünlüğü sağlanmış şekilde 2 yıl süreyle muhafaza edilecek.

*Basın kartı başvurusu İletişim Başkanlığı’na yapılacak, resmi nitelikte bir kimlik belgesi olarak kabul edilecek. Basın kartı talep edenlerde 18 yaşını bitirmiş olması, en az lise veya dengi bir eğitim kurumundan mezun olması, kısıtlı veya kamu hizmetlerinden yasaklı olmaması şartı aranacak. Basın İlan Kurumu Genel Kurulu üyeliğine; resmi ilan yayınlayacak internet haber sitelerinden 2, Cumhurbaşkanı’nca belirlenecek 2, BTK ile RTÜK’ten 2 temsilci daha eklenecek. Genel Kurulun üye sayısı 42’ye çıkarılacak.

*Basın kartı sahibinin, kanunda belirtilen niteliklere sahip olmadığının veya bu nitelikleri sonradan kaybettiğinin anlaşılması halinde basın kartı, İletişim Başkanlığı’nca iptal edilecek.

*İnternet haber sitelerinde resmi ilan ve reklamların Basın İlan Kurumu aracılığıyla yayınlanabilmesine imkan sağlanacak.

*Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

*Resmi ilanlar, şartları Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nca belirlenecek internet haber sitelerinde de yayınlanacak.

 *İhaleler, işin yapılacağı yerde çıkan bir gazetenin yanı sıra bir internet haber sitesinde de duyurulabilecek.

*Milli İstihbarat Teşkilatı’nın faaliyetleri ve personeline yönelik suç teşkil eden içerikler katalog suçlar kapsamına alınacak.

 *Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Başkanı, kanunda belirtilen yükümlülüklerini yerini getirmeyen sosyal ağ sağlayıcıya, bir önceki takvim yılındaki küresel cirosunun yüzde 3’üne kadar idari para cezası verebilecek.

*Sosyal ağ sağlayıcı, başlık etiketleri veya öne çıkarılan içerikler aracılığıyla ortam sağladığı başkasına ait yayın yoluyla işlenen suçtan, kendisine hukuka aykırı içeriğin bildirilmiş ve buna rağmen içeriğin bildiriminden itibaren derhal ve en geç 4 saat içinde kaldırılmamış olması durumunda söz konusu içerikten doğrudan sorumlu olacak.

*İdari tedbirler saklı kalmak kaydıyla BTK Başkanınca verilen içeriğin çıkarılması, erişimin engellenmesi kararları yerine getirilmezse, Türkiye’de ikamet eden vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin ilgili yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıya 6 aya kadar reklam vermesinin yasaklanmasına, BTK Başkanınca karar verilebilecek.

CHP’li vekil telefonunu kırdı

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, kürsüdeki konuşması sırasında cebinden telefonunu çıkardı ve gençlere seslenerek, “Artık buna ihtiyacınız olmayacak” dedi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Erbay’ın eylemine ilişkin, “Kınama cezası gerektiren bir eylem. Kürsüde bir zarar olduğunu öğrendim. Bunun da tazmini kendisinden talep edilir. Kürsüler şov yapmak için değil” dedi.​​​​​​​

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dezenformasyon teklifi yasalaştı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin