1. Haberler
  2. Gündem
  3. Deniz Ticaret Filosu Yenileme Teşvik Belgesi İmza Töreni

Deniz Ticaret Filosu Yenileme Teşvik Belgesi İmza Töreni

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Deniz Ticaret Filosu Yenileme Teşvik Belgesi İmza Töreni’ne katıldı. Törende yaptığı konuşmada, “Hurdaya Ayrılan Türk Bayraklı Gemilerin Yerlerine Yeni Gemi İnşa Edilmesinin Teşvikine Dair Yönetmelik” kapsamında, ilk defa özel sektör sahipli Kapıdağ ve Ayşenaz isimli gemilerin teşvikten yararlanan ilk çevre dostu Türk bayraklı gemiler olarak inşa edileceğini bildirdi. Bakanlık olarak bu iki geminin dönüşümü için toplamda 6 milyon dolarlık bir teşvik sağlamayı hedeflediklerinin altını çizen Uraloğlu, “Sülfür içermemesiyle yeni nesil yakıt olarak kabul edilen Methanol yakıt kullanan ana makine ile donatılarak inşa edilecekler. Bu gemiler, filomuzdaki ilk alternatif enerjili ve çevreci gemiler olacaklardır.” şeklinde konuştu.

Deniz Ticaret Filosunun Yenilenmesi

Bakan Uraloğlu, “ANLAMLI BİR BULUŞMADAYIZ” başlığı altında yaptığı değerlendirmede, “Deniz ticaret filomuzun yenilenmesi adına hayata geçirdiğimiz en önemli çalışmalardan biri olan ‘Hurdaya Ayrılan Türk Bayraklı Gemilerin Yerlerine Yeni Gemi İnşa Edilmesinin Teşvikine Dair Yönetmelik’ kapsamında; ilk defa özel sektör sahipli Kapıdağ ve Ayşenaz isimli kimyasal ürün tankerlerinin teşvikten yararlanan ilk çevre dostu Türk bayraklı gemiler olarak inşa edileceği anlamlı bir buluşmadayız.” ifadelerine yer verdi.

Uraloğlu, denizcilik sektörünün uluslararası ticari taşımacılıkta en büyük paya sahip olduğunu vurgulayarak, 2023 yılında dünya genelinde taşınan 14,3 milyar ton yükün 12,4 milyar tonunun, yani yaklaşık %86’sının denizyolu ile taşındığını kaydetti. Ülkemizde ise bu rakamın 450 milyon ton civarında olduğunu belirten Uraloğlu, tonaj olarak %87,5’i, değer olarak ise %54,8’i deniz yolu ile gerçekleştiğini ifade etti.

Denizcilik Sektörünün Stratejik Önemi

Denizcilik Sektörünün Stratejik Önemi

Deniz taşımacılığının düşük maliyet ve verimlilik avantajlarıyla sürdürülebilir ekonomik gelişim için kritik bir rol oynadığını belirten Uraloğlu, bu durumun denizcilik sektörünü küresel ticarette en stratejik sektörü konumuna getirdiğini vurguladı. Ayrıca, denizcilik sektörünün 21. yüzyılda yalnızca bir taşımacılık türü olmaktan çıkıp, gemi inşa sanayisi, liman ve gemilerde kullanılan yeni teknolojiler, sektörel enerji verimliliğinin artırılması, liman hizmetleri, deniz turizmi ve yatçılık gibi geniş bir hizmet dalına dönüştüğünü ifade etti.

Türkiye’nin Stratejik Konumu

Bakan Uraloğlu, İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nın kontrolünü elinde tutan Türkiye’nin, üç kıtanın geçiş yolunda bulunarak Akdeniz ve Karadeniz havzasındaki ülkelerin deniz ulaşımı açısından anahtar bir konumda olduğunu vurguladı. “Dünya denizcilik faaliyetleri için çok önemli bir coğrafyada yer almaktadır. Ülkemizin bu potansiyelini en iyi şekilde değerlendirerek, dünya denizciliğinde daha üst sıralara çıkarmak en büyük hedefimizdir. Gururla belirtmek istiyorum ki denizcilik sektörümüz, son 22 yılda bir denizcinin oğlu olan Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu ve kaptanlığında çok önemli gelişmeler göstermiştir. Bugün, Türkiye gerek coğrafyamızın gerek dünya deniz ticaretinin geleceğini inşa etmektedir.” dedi.

Deniz Ticaret Filosunun Büyüklüğü

Deniz Ticaret Filosunun Büyüklüğü

Deniz ticaret filosunun büyüklüğünün ve filodaki gemilerin yaşının deniz taşımacılığının geliştirilmesi açısından çok önemli olduğunu belirten Uraloğlu, Türk deniz ticaret gemi filosunda 2023 yılı sonu itibarıyla 1.000 groston üzerinde 2.028 adet gemi bulunduğunu vurguladı. Bu gemilerin toplam taşıma kapasitesinin 48,9 milyon dedveyt ton ile Türkiye’yi dünyanın en büyük 12. gemi filosuna sahip ülkesi yaptığını belirten Uraloğlu, filonun maddi değerinin yaklaşık 25 milyar dolar olduğunu ifade etti. Ancak bu gemilerin ortalama yaşının 21,4 olduğunu kaydeden Uraloğlu, filoyu gençleştirmek amacıyla birçok çalışmanın yürütüldüğünü açıkladı.

Teşvikler ve Çevre Dostu Gemiler

Teşvikler ve Çevre Dostu Gemiler

Uraloğlu, teşviklerin yeni inşa edilecek gemilerin ana sevk sistemlerini çevre dostu bir enerji kaynağına dönüştüreceğini ifade ederek, “Bugün de bu kapsamdaki ilk iki özel sektör gemisinin dönüşümü için bir aradayız. Hicri Ercili Denizcilik Anonim Şirketi tarafından Bakanlığımıza yapılan başvurunun uygun bulunması neticesinde, şirket bünyesinde yer alan 5.499 grostonluk Kapıdağ isimli kimyasal ürün tankerine teşvik kapsamında 3,2 milyon, 5.401 grostonluk Ayşenaz isimli kimyasal ürün tankerine ise 2,8 milyon olmak üzere toplamda 6 milyon dolarlık teşvik sağlıyoruz.” dedi.

Bu teşvikten yararlanacak gemilerin her birinin yaklaşık 6.283 groston büyüklüğünde olacağını ve ilk çevre dostu Türk bayraklı gemiler olarak inşa edileceklerini belirten Uraloğlu, “Sülfür içermemesiyle yeni nesil yakıt olarak kabul edilen Methanol yakıt kullanan ana makine ile donatılarak inşa edilecekler. Bu gemilerimiz, filomuzdaki ilk alternatif enerjili, çevreci gemiler olacaklardır.” şeklinde konuştu.

İklim Değişikliği ile Mücadele

İklim Değişikliği ile Mücadele

Uraloğlu, bu gemilerin güzel bir örnek olacağını ve teşvikten faydalanan denizcilik şirketlerinin sayısını artıracağını ifade ederek, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında gemi kaynaklı emisyonların azaltımının büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Yaşlı gemilerin enerji verimliliğinin düşük olduğu için emisyon oranlarının yüksek olduğunu kaydeden Uraloğlu, tüm gemi işlemecilerini devletin sağladığı bu teşvikten yararlanarak Türk bayrağı altında yeni gemi yatırımları yapmaya davet etti.

“Her zaman belirttiğimiz üzere denizlerimiz bizim ‘Mavi Vatan’ımızdır. Bir karış toprağımız ne ifade ediyorsa, denizlerimizin bir kum tanesi, bir avuç suyu da bizler için aynı anlam ve önemi taşımaktadır. Gemilerimizi gençleştirecek ve alternatif enerjili, çevreci gemiler olarak yeniden inşa edeceğiz. Limanlarımızı yeşil limanlar olarak yeniden dizayn edeceğiz.”

Bakan Uraloğlu, çevrenin ve denizlerin korunması adına hayata geçirilen her projenin, gelecek nesillere daha güvenli bir dünya bırakma yolunda önemli bir adım olduğunu belirterek, özel sektör tarafından ilk teşvik belgesini almaya hak kazanan Hicri Ercili Denizcilik Anonim Şirketi yöneticilerine ve bu yönetmeliği başarıyla hayata geçiren Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün yönetici ve çalışanlarına teşekkür etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Deniz Ticaret Filosu Yenileme Teşvik Belgesi İmza Töreni
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin