Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyaya hızla yayılan corona virüs salgını, yaşamı olumsuz etkiliyor. AKHAV Başkanı Prof.Dr. Duran Canatan, talasemili hastaların corona virüs nedeniyle kan bulamama endişesi yaşadığını anlattı. Ülkede 6 bin civarında talasemili hasta olduğunu, 3 bininin ise düzenli olarak ayda 1-2 ünite kan alma zorunda olduğunu hatırlatan Prof.Dr. Canatan, talasemili hastaların aylık 7-8 bin ünite kan kullandığını, tüm kanların ise filtre edilmiş olarak Kızılay Kan Merkezi’nden temin edildiğini söyledi.
Corona virüs salgınıyla tüm hastaların hem kan bulma hem de virüs bulaşma endişesi yaşadığını söyleyen Prof.Dr. Duran Canatan, yapılan araştırmalar sonucunda corona virüsün kan yoluyla bulaşmadığının belirlendiğini açıkladı. Prof.Dr. Canatan, “Talasemili hastalar, corona virüsün kan yoluyla bulaştığı endişesi yaşıyor. Bizi de arayıp ‘Kan yoluyla corona virüs bulaşır m?’ diye soruyorlar.
Böyle bir şey yok. Zaten sağlıklı bireyler, virüs belirtisi vermeyen bireyler rahat rahat kan bağışında bulunabilir. Corona virüsün kan yoluyla geçmediği de yayınlarda ortaya çıkmıştır. Virüs bulaşan ve ağır atlatan kişiler zaten kan bağışında bulunamaz. Virüs ancak viremi (viral enfeksiyon) yapıp hastalığı ağır atlatırlarsa bağışta bulunamazlar. Bu yüzden bir endişeye gerek yok” diye konuştu.
Kızılay Kan Merkezi’ndeki kan stoklarının azaldığını duyduğunu anlatan Prof.Dr. Duran Canatan, “Kan vermeye gidersem corona virüs bulaşır mı diye endişe yaşayan kişiler var. Kan vermek gönüllülük esaslıdır. Kan stokları azaldığı için Kızılay bu dönemde sıkıntıda.
İnsanlar evden çıkmayıp sosyal izolasyona dikkat ettiği için de kan bağışında bulunamıyor. Ancak bazı hastaların kana ihtiyacı var. Hastaların kana ihtiyacı olduğunda hasta yakınları ya da kan bağışçısı götürmesi gerekecek. Ama buna gerek kalmadan inşallah kısa sürede bu sorunları atlatacağız” dedi.