1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Corona virüs kalp kriziyle aynı hasarı bırakabilir!

Corona virüs kalp kriziyle aynı hasarı bırakabilir!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
ABONE OL

Alman bilim insanlarının gerçekleştirdiği iki yeni araştırmada corona virüsün kalpte kalıcı ve tehlikeli bir hasar bırakabileceği ortaya çıktı. Solunum yolunu etkileyen corona virüsün böbrekler ve beyin gibi pek çok organı etkilediği söylenirken kardiyovasküler sistemde kalıcı hasara neden olduğu araştırmalarla gözler önüne serildi.

Frankfurt Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen ilk çalışmada corona virüse yakalanıp iyileşen hastaların %78’inin kalbinde yapısal değişikliklere rastlandı.

Takibi yapılan 100 Covid-19 vakasından 76’sının kalbindeki hasarın kalp krizine benzer olduğu gözlemlendi. Hastaların kanında yüksek oranda troponin adı verilen proteine rastlandı. Aynı durum kalp krizi sonrası da görülüyor.

Katılımcıların 50’sinin virüs öncesi herhangi bir sağlık problemi olmadığı bildirildi.

İkinci çalışmada ise Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden hastaların yarısının kalbinde yüksek oranda virüse rastlandı.

Hasarın ne kadar kalıcı olacağı veya kalp krizi, felç ve diğer kardiyovasküler hastalıkların riskini arttırıp arttırmayacağı henüz belli değil ancak bu iki araştırma Covid-19 sonrası hastaların neden haftalarca veya aylarca zayıf ve halsiz düştüğünü açıklıyor.

Amerikalı doktorlar da corona virüs hastaları arasında kalp problemlerinin artması konusunda endişelerini bildiriyor. Corona virüse yakalanan ve yüksek tansiyon veya kalp hastalıkları risk faktörü taşımayan genç hastalarda bile kalp krizi ve inme oranlarının artması korkutuyor.

Yine de bilim insanları Covid-19’un vücutta bıraktığı hasarın domino etkisinden ibaret olduğunu ve kalbe doğrudan ettiğini söylemenin zor olduğunu ekliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Corona virüs kalp kriziyle aynı hasarı bırakabilir!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin