1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Corona virüs hastalığı ikinci kez tekrarlıyor mu?

Corona virüs hastalığı ikinci kez tekrarlıyor mu?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
ABONE OL

Covid-19 enfeksiyonunda artan vakalar sebebiyle ikinci dalga endişesi yükselirken, hastalığı daha önce yaşayan kişilerde antikor korumasının beklenenden daha kısa sürede ortadan kalktığını gösteren vakalar “reinfeksiyon” yani koronavirüse yeniden yakalanma riskini ortaya çıkardı. Uzmanlar, hastalığı geçiren kişilerin de bu duruma güvenip rahat davranmamaları konusunda ikaz ediyor.

Virüsün geleceği ile ilgili tahminler, aynı virüs ailesinden olan MERS ve SARS üzerinden yapılıyor. Bu tahminlere göre hastalanan kişilerde bağışıklığın iki seneye kadar sürmesi bekleniyordu.

Ancak 4-6 ayda antikor bağışıklığının kaybolabildiğini gösteren yazılar çıkmaya başladı. İyileşen hastalarda antikorun iki ay sonra negatifleştiği görüldü.

Bu sebeple ‘Ben hasta oldum, kurtuldum, bana bir şey olmaz’ yaklaşımına girmemek gerekir.

Virüs enfeksiyonlarında bağışıklık hücresel bağışıklık ve humoral bağışıklık olmak üzere iki türlü gelişiyor. Humoral bağışıklık antikor üzerinden giden bağışıklık. Vücut virüse karşı antikor üretiyor ve hasta iyileştikten sonra tekrar virüsle karşılaşsa bile o antikorlar kişiyi koruyor. Antikor virüse yapışıyor ve o virüsün ölmesini sağlıyor.

Bir de T lenfositleri üzerinden giden hücresel bağışıklık var. Bazı yazılarda T lenfositleri üzerinden gerçekleşen bağışıklık devam ediyor diye bildiriliyor. Ancak humoral antikor bağışıklığı yavaş yavaş kayboluyor. Bu da aşı ya da ilaç bulunana kadar aynı virüs tarafından enfekte olma riskine karşı tetikte olmayı gerektiriyor.

Yakınlarda bilimsel bir dergide yayınlanan yazı aynı virüs tarafından yeniden enfeksiyondan ziyade gözlemlenen genetik mutasyonların ihtimalini hesaba katmak gerektiğini de vurguluyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Covid-19 enfeksiyonu geçirmiş hastaların bazılarında yeterli antikor cevabı oluşmadığından ikincil enfeksiyon için koruyuculuğu olamayabileceğinden bahsediliyor.

Antikor koruması, uzun süreli olması; geliştirilmekte olan aşılar açısından da büyük önem taşıyor. Öte yandan bağışıklık, sanılandan daha kısa zamanda kayboluyorsa geliştirilecek aşının koruyuculuğu ile ilgili de sıkıntılar ortaya çıkabilir.

Etkili bir aşı bulununcaya kadar reinfeksiyon kavramı ortadan kalkmayacak gibi görünüyor. Klinik olarak reinfeksiyon olabileceği düşünülen vakalar var.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Corona virüs hastalığı ikinci kez tekrarlıyor mu?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin