Çok beklenen perakende yasası birçok sorunu çözecek
Esnaf ve sanatkarları yakından ilgilendiren ve çıkması için uzun vakittir çalışmalar yürütülen bir yasa teklifi gündeme geldi.
Sipariş iptalleri, prim ve bedel talepleri, kampanyalı mal ve hizmet talepleri, kontrat biçim ve içerikleri, maliyet ve masrafların yansıtılması üzere bahislerde haksız ticari uygulamayı önleyecek kanun teklifi hazır.
İlk imza sahibi Koçer, kanun teklifinin içeriğini anlattı
AK Parti İktisat İşleri Lider Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, birinci imza sahibi olduğu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Odalar ve Borsalar Kanunu ile Birtakım Kanunlarda ve 640 Sayılı Kanun Kararında Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ayrıntılarını anlattı.
Vatandaşların ticari faaliyetlerdeki mağduriyetlerinin önüne geçilecek
Teklifle, vatandaşların ticari faaliyetlerde yaşayabilecekleri mağduriyetlerin önüne geçilmesinin hedeflendiğini söyleyen Koçer, kamu kurum ve kuruluşlarının gereksinim duyduğu yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesini amaçladıklarını lisana getirdi.

“Haksız ticari uygulama” kavramı tanımlandı
Düzenlemeyle perakende ticarette “haksız ticari uygulama” kavramının tanımlandığını tabir eden Koçer, şöyle devam etti:
“Perakende ticarete ait ceza kararlarındaki caydırıcılık artırılacak; sipariş iptalleri, prim ve bedel talepleri, kampanyalı mal ve hizmet talepleri, mukavele biçim ve içerikleri, maliyet ve sarfiyatların yansıtılması üzere hususlarda haksız ticari uygulamada bulunulamayacağı karar altına alınıyor. Ticaret Bakanlığına, bunların dışında kalan konulardaki haksız ticari uygulamalar ile 30 gün içinde bozulabilen tarım ve besin eserlerini ve bu hususun uygulanmasına ait adap ve temelleri yönetmelikle belirleme yetkisi veriliyor.
Azami ödeme mühletleri yine düzenleniyor
Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler ortasındaki ticari münasebetlerden kaynaklanan azami ödeme mühletleri tekrar düzenleniyor. Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen tarım ve besin eserleri için üretimin sürdürülebilirliğini temin edebilmek üzere tarafların ölçeği ne olursa olsun ödemelerin 45 gün içinde yapılması kuralı getiriliyor. Fakat alacaklının küçük, borçlunun orta yahut büyük ölçekli ya da alacaklının orta, borçlunun büyük ölçekli olması durumlarında 30 gün içinde bozulabilen tarım ve besin eserleri için ödeme mühleti 30 gün, başka tarım ve besin eserleri için ödeme mühleti ise 60 gün olarak öngörülüyor.”

Kooperatiflere kolaylık
Kooperatif ve üst kuruluşlarının idare heyeti üyelerinin Kooperatif Bilgi Sistemi’ne (KOOPBİS) aktarmakla yükümlü olduğu bilgilerin besbelli hale getirileceğini aktaran Koçer, kimi mağduriyetlerin yaşanmaması için dataların sisteme girişine ait mühletin 26 Ekim 2023’e kadar uzatılacağını ve Ticaret Bakanlığı’na 6 aya kadar bu süreyi uzatma yetkisi verileceğini belirtti. Koçer, kooperatiflerin genel şura toplantılarında görevlendirilecek temsilcilere ödenecek gündelik fiyatlarla ilgili Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda düzenleme yapılacağını kaydetti.
Doğalgaz dağıtım ve satış yetkisi, dağıtım şirketlerine devrediliyor
Koçer, “Doğalgaz şebekesi yatırımı işletici şirketlerce yapılmış hür bölgelerde, işleticilerin doğalgaz dağıtım ve satış faaliyetleri devam edecek, doğalgaz şebekesi yatırımı dağıtım şirketlerince yapılmış özgür bölgelerde ise doğalgaz dağıtım ve satış yetkisi, dağıtım şirketlerine devredilmiş sayılacak.” dedi.
Vergi kaydı kapananın oda kaydı da kapanacak
Ticaret ve sanayi odası ile borsa üyeliklerinin askıya alma nedenlerine “vergi mükellefiyetinin kapalı olma” durumunun ekleneceğini söyleyen Koçer, “Böylece fiilen ticareti terk etmiş olan oda ve borsa üyeleri için aidat tahakkuku durmuş olacak. Takibi olanaksız hale gelen ve alacak fiyatından daha fazla maliyet gerektiren oda ve borsa alacakları için minimum fiyatın yarısını geçmemek ve zamanaşımına uğrayacak yılla ilgili olmak kaydıyla, birlik genel şurası terkin edilebilecek üst fiyatı belirleyecektir. Belirlenen bu azami fiyatın altında olmak kaydıyla da her bir oda ve borsa meclisi terkin edilecek son meblağı tespit edebilecektir.” ifadelerini kullandı.

Lisanslı depoculukta mühlet uzatılacak
Tarım Eserleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında verilen lisansların müddetinin 2 yıldan 3 yıla çıkarılacağını açıklayan Koçer, lisans geçerlilik mühletinin 3 yıla çıkarılması hakkındaki değişikliğin, pandemi devrinde lisans mühletini 1 yıl uzatılanların, lisans geçerlilik müddetlerinin bitiminden itibaren uygulanacağını söyledi.
Daha az sayıda oda, federasyon kurabilecek
Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nda yer alan federasyon kuruluşu için gerekli olan ülke genelinde tıpkı meslek kısmındaki kurucu oda adedinin 40’tan 25’e düşürüleceğini bildiren Koçer, “Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarında fevkalâde genel heyetin, genel konsey üyelerinin 5’te 2’sinin noterce tasdik edilmiş imzası ile düzenlenecek tutanak ve gündemle noter kanalıyla yapılacak müracaat üzerine toplanabilmesi amaçlanıyor.” dedi.
AVM düzenlemesi
Koçer, alışveriş merkezlerinde, malikler ile alışveriş merkezi içerisinde faaliyet gösteren perakende işletmeler ortasında gelirlerin tasarrufu ve sarfiyatların paylaşımı konularında yaşanan sıkıntıları gidermek için alışveriş merkezlerindeki ortak kullanım alanlarının gelir ve masraflarına ait net bir çerçeve çizileceğini, böylelikle ticari bağlantılarda bir istikrar sağlanabileceğini vurguladı.
Hiçbir işletmeyi ticari hayatını sürdüremeyecek derecede ağır bir yaptırıma maruz bırakmamak ve farklı ölçekteki işletmeler ortasında adaleti sağlamak maksadıyla bir takvim yılında her bir gerçek yahut hükmî kişi için uygulanacak idari para cezalarının toplam fiyatına ait kademeli olarak üst sonlar getirileceğini belirten Koçer, öngörülen para cezalarında orantılılık, ölçülülük ve caydırıcılık prensiplerinin gözetileceğini lisana getirdi.