1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Çocuklar Covid-19’dan korunmak için maske takmalı mı?

Çocuklar Covid-19’dan korunmak için maske takmalı mı?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
ABONE OL

Çocuklar Covid-19’u daha mı kolay atlatıyor?

Prof.Dr. Elif Dağlı: Son zamanlarda yayınlanan çalışmalar çocukların da Covid-19 olabildiğini, belirtilerin de her zaman hafif olmadığını gösteriyor. ABD’de yarım milyondan fazla çocuğun Covid-19 hastalığına yakalandığı ve 121 çocuğun hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Türkiye’de de Ankara ve Diyarbakır illerinde yapılan çalışmalar Covid-19 tanısı almış çocukların kronik başka hastalığı olması halinde yoğun bakım gerektirdiklerini ve yaşamlarını kaybedebildiklerini gösterdi.

Bazı çocuklarda bağışıklık sistemi eksikleri ancak bir enfeksiyon ile karşılaştıklarında ortaya çıkabilir.

Çocukları Covid-19 hastalığından muaf bireyler olarak görmek doğru değildir. Ayrıca çocuklar belirti vermeden Covid-19 taşıyabilir ve risk altındaki erişkinlere bulaştırabilir.

Kaç yaşından sonra çocuklar maske takmalı?

Prof.Dr. Elif Dağlı: Dünya Sağlık Örgütü 5 yaşın üzerindeki çocukların maske takmasını öneriyor.

5 yaşın altındaki çocuklar kendi başlarına maske takıp çıkaramayacakları için önerilmiyor. Ancak bir erişkinin gözetimi olduğu takdirde takmaları yararlıdır.

Çocuklarda maske kullanımında hangi kriterlere dikkat edilmesi gerekiyor?

Prof.Dr. Elif Dağlı: Dünya Sağlık Örgütü ve UNİCEF 6-11 yaşındaki çocuklara; maskeyi kendi başlarına takıp çıkarabiliyorlarsa, bulaşın yüksek olduğu bölgede yaşıyorlarsa, yüksek riskli yaş grubu ile temasları varsa, maskesi kirlendiğinde temiz maskeye ulaşabiliyorsa, maskenin öğrenme ve yetisi ve psikolojisi üzerinde olumsuz etkisi yoksa takılmasını öneriyor.

12 yaşın üzerinde bütün çocuklar için mesafeyi koruma mümkün değilse özellikle bulaşın yüksek olduğu bölgelerde, erişkinlere uygulanan yöntemler geçerlidir.

Çocuklar da maskeyi takmadan önce 20 saniye süreyle ellerini sabun ile yıkamalı veya dezenfektan uygulamalı. Maske çeneyi ve burnu kapatmalı.

Çocuk Covid-19 belirtileri gösteriyorsa, çocuğa bakan kişi çocuğa bir metreden daha fazla yaklaşıyorsa ya da Covid-19 şüphesi olan biri varsa hem çocuk hem de bu kişiler mutlaka maske takmalı.

Prof.Dr. Aytuğ Altundağ: Birtakım kronik rahatsızlıklara sahip çocukların olduğu, yaşları ve rahatsızlıkları dolayısıyla risk grubunda olan anneanne, babaanne ve dedelerin evde torunlarına baktığı düşünülürse virüs bulaşının engellenmesinde maske kullanımının ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılıyor.

Çocukların okulda maske kullanımı neden önemli?

Prof.Dr. Aytuğ Altundağ: Eğitim-öğretim sürecinin hız kazanmasıyla birlikte maske kullanımının önemi daha da arttı. Burada her şeyden önemlisi corona virüsün en önemli bulaş yolunun damlacık yolu olduğu unutulmamalı.

Özellikle kapalı alanlarda uzun süre toplu olarak bir arada bulunma durumunda maskenin damlacık yolu ile bulaş riskini azalttığı aşikardır.

Bu yüzden okul hayatında pandemi süreci boyunca çocukların ders esnasında maske kullanması hem çocuklar arası hem de çocuklardan aileye virüsün bulaşma riskini önemli ölçüde engelleyecektir.

Çocuklar ile temas halinde olan eğitimciler kumaş mı yoksa bez maske mi tercih etmeli?

Prof.Dr. Elif Dağlı: Çocuklarla teması olan eğiticiler ve çalışanlar, 60 yaş altındaysa ve sağlıklıysa kumaş maske, 60 yaşının üzerinde ve kalp hastalığı, yüksek tansiyon, akciğer kanseri gibi hastalıkları varsa cerrahi maske takmalı.

Çocuklar spor yaparken maske takmalı mı?

Prof.Dr. Elif Dağlı: Çocuklar spor yaparken, koşarken maske takmamalı. Ancak yaptıkları spor sırasında başka bir kişiyle aralarında en az 1 metre mesafe bulunmalı.

Prof.Dr. Aytuğ Altundağ: Maske kullanımının istisnaları açık ortamda çocukların egzersiz yapmaları ve çocuğun çok küçük yaşta özellikle 2 yaşın altında olmasıdır.

Çocukların spor derslerinde açık ortamda egzersiz yaparken maske takmaması daha uygundur.

Ayrıca hava koşulları nedeniyle kapalı ortamda egzersiz yapılacağı zaman bu yıla özgü olarak gruplar halinde çok yorucu egzersizler yaptırmamak da önemli.

Özürleri dolayısıyla maske takamayan çocuklar virüsten nasıl korunabilir?

Prof.Dr. Elif Dağlı: Özürleri nedeniyle maske takamayan ve konuşma eğitimi alırken ağız hareketleri görünmesi gereken çocuklar, maske yerine başını her yönden kapatan siperlik kullanabilir. Ancak siperliklerin maske yerini tutmadığı unutulmamalı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çocuklar Covid-19’dan korunmak için maske takmalı mı?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin