1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Çin’in Uydu Bazlı Yüksek Hızlı İnternet Projesi

Çin’in Uydu Bazlı Yüksek Hızlı İnternet Projesi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin, uydu bazlı yüksek hızlı internet projesi ile global iletişim pazarında çığır açmayı hedefliyor. Ülkenin, yörüngeye fırlattığı 18 uydu ile Starlink gibi büyük oyunculara rakip olma planları bulunuyor. Shanghai Spacecom Satellite Technology şirketinin geliştirdiği bu proje sayesinde, geniş bir internet erişimi sunulacak ve doğrudan Starlink ile rekabet edecek bir uydu takımyıldızı kurulacak.

İlk Fırlatma Yörüngeyi Enkaz Alanına Dönüştürdü

Geçtiğimiz günlerde, Long March 6A roketi ile birlikte Qianfan genişbant ağı için ilk 18 uydu başarıyla fırlatıldı. Ancak, Long March 6A roketinin üst kademesi, uyduları 800 kilometre yükseklikteki alçak Dünya yörüngesine ulaştırdıktan sonra parçalandı ve bu durum ciddi bir enkaza yol açtı. Şu an itibarıyla, 300’den fazla izlenebilir enkaz parçasının yörüngede dolaştığı bildiriliyor. Bu enkazların, Starlink projeleri için de potansiyel tehlikeler oluşturabileceği belirtiliyor. Uydu izleme şirketi LeoLabs gibi diğer kuruluşlar, bu kazanın en az 700, potansiyel olarak ise 900’den fazla parçaya yol açtığını öngörüyor. Söz konusu parçaların, Çin’in Qianfan uyduları dahil olmak üzere 550 km ve 400 km yükseklikteki Starlink uyduları ile Uluslararası Uzay İstasyonu için de risk oluşturduğu ifade ediliyor.

Proje 2030’da Tamamlanacak

Gelecek dönemde alçak yörüngede güçlü bir uydu ağı kurmayı planlayan Çin, 2027 yılına kadar küresel ağ erişimi sağlamayı, 2030 yılında ise tüm bu uyduları fırlatarak projeyi tamamlamayı hedefliyor. Çin’in bu projesi, özellikle kırsal alanlarda ve internet erişiminin kısıtlı olduğu bölgelerde yaşayan milyonlarca insanın yaşamını köklü bir şekilde değiştirebilir. Yüksek hızlı internet sayesinde, bu bölgelerdeki bireyler eğitim, sağlık ve diğer hizmetlere daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşma imkanı bulacaklar.

Çin'in Uydu Bazlı Yüksek Hızlı İnternet Projesi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çin’in Uydu Bazlı Yüksek Hızlı İnternet Projesi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin