1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Çin’den yeni hamle: Kendi Hubble teleskobunu geliştiriyor!

Çin’den yeni hamle: Kendi Hubble teleskobunu geliştiriyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin Uzay İstasyonu Teleskobu, Hubble Teleskobu için rakip olacak. Çin Uzay İstasyonu Teleskobu (CSST) olarak bilinen Xuntian (Heavenly Cruiser), Çin’in uzaydaki ilk büyük teleskopu olmaya hazırlanıyor.

Hubble gibi önceki uzay teleskoplarından farklı olarak, 2024 yılında fırlatılması planlanan bu yörüngedeki gözlemevi, gerektiğinde karakola yanaşabilen Çin büyük modüler uzay istasyonunun yanında yörüngede olacak.

Geliştirilen teleskobun en önemli özelliklerinden biri çapıdır. Bu da tek seferde ne kadar ışık alabileceğini sınırlar. Xuntian’da yer alacak ana aynanın çapı yaklaşık iki metre olacak, kabaca Hubble Uzay Teleskobu’nun kalbindeki aynanın büyüklüğünde olacak . Bununla birlikte bilim insanlarına göre tek seferde 300 kat daha fazla gökyüzünün görülmesi bu teleskop sayesinde olacak.

TELESKOP İÇİN ÇALIŞMALAR UZUN ZAMANDIR SÜRÜYOR

Teleskobun geliştirildiği ekipten bir bilim insanı “Teleskop, yörüngede bağımsız olarak uçabilen bir optik modülde kurulacak. Gelecekteki uzay istasyonuyla ortak yörüngede uçmasını sağlayacak. Bu bize teleskop yakıt ikmali ve de yörünge yükseltme yürütmek yardımcı olacaktır.’’ diyor.

2024 yılında fırlatılması beklenen Xuntian adlı teleskobun 2.5 milyar piksellik bir görüntü kalitesine sahip olacağı belirtiliyor. Uzay yarışında rekabet etmek için Çin, önemli bir adım daha atıyor. Çin’in 30 yıldan uzun süredir uzayı gözlemleyen Hubble teleskobuna benzer bir teleskop üzerinde çalıştığı ortaya çıktı.

Çin bu teleskop için Xuntian adını verdi ve uzaya göndereceği ilk teleskop da olacak. 2024 yılını işaret eden Çin, teleskop için 2.5 milyar piksellik bir lensin ekleneceğini belirtiyor.

Hubble’ın görev süresinin 2030’a kadar sona ermesi bekleniyor. Zaten NASA da konu hakkında önemli çalışmalar yapıyor. NASA, ESA ve CSA 2021’in sonunda James Webb Uzay Teleskopu’nu fırlatmaya hazırlanıyor.

NASA, 1990 yılından beri yörüngedeki görevini sürdüren Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini almak üzere geliştirdiği ve sahip olduğu gelişmiş kızılötesi merceklerle yıldızların geçmişteki hallerini gözlemleyebilecek olan James Webb Uzay Teleskobu sona doğru emin adımlarla yürüyor.

NASA’nın James Webb’e ‘NASA’nın zaman makinesi’ lakabını verdiğini biliyoruz.Birkaç yıldır bu proje üzerinde yoğun mesai harcayan NASA, James Webb’in yapımını geçtiğimiz dönemde tamamlamış ve uzay teleskobunu bir dizi zorlu teste tabii tutulmuştu.

9 MİLYAR DOLARA MAL OLAN YENİ TELESKOP

Yaklaşık 9 milyar dolara (yaklaşık 75 milyar TL) mal olan James Webb Teleskobu sahip olduğu teknoloji sayesinde evrenin yaklaşık 13,8 milyar yıl önce oluşumuna sebep olan Big Bang’den (Büyük Patlama) 200 milyon yıl sonraki halini inceleyebilecek.

Daha yeni Çin uzay hakkında çalışmalarını sürdürüyor. Çin, 10 yıl boyunca görev yapacak uzay istasyonunun çekirdek modülü “Tienhı”yı (Gök Uyumu) uzaya yolladı.

Xinhua ajansının haberine göre, çekirdek modül ülkenin güneyindeki Haynan Adası’ndaki Vınçang Uydu Fırlatma Merkezi’nden Long March- 5Y roketiyle uzaya gönderildi.

Fırlatmayı Çin Başbakanı Li Kıçiang ve devlet erkanı başkent Pekin’deki bir merkezden izlerken, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Vınçang Uydu Fırlatma Merkezi personeline tebrik mesajı gönderdi.

Şi, mesajında bilim, teknoloji, havacılık ve uzay alanında güçlü bir ülke inşa etme konusunda insanlı uzay programı inşasının önemli bir öncü proje olduğunu vurguladı.

ÇEKİRDEK MODÜL KONTROL VE YÖNETİMDE KULLANILACAK

Pekin yönetiminin üç aşamalı plan kapsamında kuracağı Çin Uzay İstasyonu’nun toplam 11 fırlatma görevinden ilki gerçekleştirildi. Uzunluğu 16,6 metre, çapı 4,2 metre ve ağırlığı ise 22,5 ton olan modül, taykonotların (Çinli astronot) 6 aya kadar uzay istasyonunda yaşamasına imkan verecek. Çekirdek modül Çin Ulusal Uzay İstasyonu’nun kontrolü ve yönetimi görevlerinde yer alacak.

Çekirdek modülün ardından “T” şeklinde inşa edilecek istasyon için 2022 sonuna kadar 10 fırlatma daha yapılacak. Bu fırlatmalarla kargo için kullanılacak 2 modül daha uzaya yollanarak çekirdek modüle entegre edilecek.

ÇİN BU YIL UZAYA ÜÇ TAYKONOT GÖNDERECEK

Çin İnsanlı Uzay Ajansı Direktörü Hao Çun, bu yıl içinde yapılacak ilave fırlatma misyonlarına ilişkin çekirdek modüle entegre edilmek üzere Tiencou-2, Şıncou -2 uzay araçlarının gönderileceğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çin’den yeni hamle: Kendi Hubble teleskobunu geliştiriyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin