1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Çin ile Türkiye Arasındaki Ticari İlişkilerde Yeni Gelişmeler

Çin ile Türkiye Arasındaki Ticari İlişkilerde Yeni Gelişmeler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin-Türkiye Ticari İlişkileri Gelişiyor

Çin-Türkiye Ticari İlişkileri Gelişiyor

Batı ülkeleriyle yaşadığı ekonomik ve ticari zorluklar nedeniyle Çin, Türkiye’deki pazar çeşitliliğini artırmayı ve bu pazarlardaki etkisini güçlendirmeyi hedefliyor. Bu çerçevede, BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında yatırıma yönelik imzalanan anlaşma ile birlikte, firmanın Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolarlık bir yatırımla yıllık 150 bin araç kapasitesine sahip bir üretim tesisi ve mobilite AR-GE merkezi kurması planlanıyor.

İlişkilerin Artması Bekleniyor

Elektrikli araç satışlarında yıllık yaklaşık 3 milyon otomobil üretimiyle dünya genelinde zirvede olan BYD, Türkiye’nin gelişen teknoloji ekosisteminden, güçlü tedarikçi tabanından, stratejik konumundan ve nitelikli iş gücünden faydalanarak yeni üretim tesisine yapacağı yatırımı, yerel üretim yeteneklerini ve lojistik verimliliğini artırmak amacıyla gerçekleştirecek. Ayrıca, bölgede artan yeni enerji araçlarına yönelik taleplerle birlikte Avrupa’daki tüketicilere de ulaşmayı hedefliyor.

Çin, Türkiye’nin En Fazla İhracat Yaptığı 16. Ülke

Çin’in Türkiye pazarına olan ilgisi devam ederken, Türk ürünlerine yönelik talep de artış göstermektedir. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin Çin’e olan ihracatı, Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre %51 oranında bir artışla 312,9 milyon dolara yükseldi. Bu durum, Çin’i Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 16. ülke konumuna taşıdı. Ülkeye dış satım, Haziran ayına göre %37,5 oranında bir artış kaydetti. Ocak-Temmuz döneminde ise Türkiye’den Çin’e yapılan dış satım, geçen yılın aynı dönemine göre %11,6 artışla 1,8 milyar dolara ulaştı.

Madencilik Ürünleri Öne Çıktı

Temmuz ayında, Çin’e yapılan en fazla ihracat 187,6 milyon dolarla madencilik sektöründen gerçekleşti. Bu sektörü takip eden alanlar ise şunlar:

  • 63,9 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri
  • 9,6 milyon dolarla demir ve demir dışı metaller
  • 8,2 milyon dolarla tekstil ve ham maddeleri
  • 6,5 milyon dolarla elektrik ve elektronik sektörü

Madencilik ürünleri, Ocak-Temmuz döneminde de önemli bir ihracat kalemi olarak öne çıktı. Bu dönemde bu sektörden yapılan ihracat miktarı 992,2 milyon dolara ulaştı. Ayrıca, Ocak-Temmuz döneminde, Çin’e kimyevi maddeler ve mamullerinden 312,2 milyon dolarlık, demir ve demir dışı metallerden 93,3 milyon dolarlık, tekstil ve ham maddelerinden 73,6 milyon dolarlık ve fındık ile mamullerinden de 51,5 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

En Fazla İhracatı Ankara Yaptı

Temmuz ayında, Çin’e en fazla ihracatı gerçekleştiren şehir 111,8 milyon dolarla Ankara oldu. Ankara’yı sırasıyla:

  • 77,8 milyon dolarla İstanbul
  • 33 milyon dolarla Kastamonu
  • 12,2 milyon dolarla İzmir
  • 9,8 milyon dolarla Konya

şehirleri takip etti. Bu gelişmeler, Türkiye’nin dış ticaretinde Çin ile olan ilişkilerin önemini daha da artırmaktadır.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çin ile Türkiye Arasındaki Ticari İlişkilerde Yeni Gelişmeler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin