Vücudun her yerinde meydana gelen cilt tahrişleri ve kızarıklıkların çoğu göğüslerde de ortaya çıkabilir.
Elbette, bazen göğüs döküntülerinin daha endişe verici nedenleri vardır ve normal bir döküntü ile arasındaki farkı söylemek her zaman kolay değildir.
Uzmanlar, birkaç haftadan daha kısa süren herhangi bir basit döküntüyü, genellikle topikal kremlerle tedavi edebileceğinizi söylüyor.
Ancak kızarıklığınız devam ederse, meme ucu ve çevresinde şişlik, ağrı veya sızıntı fark ederseniz mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Intertrigo
Dermatologların göğüslerde gördüğü en yaygın kızarıklıklardan biri de intertrigo yani pişik. Genellikle göğüslerin altında veya arasında ortaya çıkıyor.
Intertrigo, genellikle cildinizin kıvrımlarının birbirine sürtünmesinden kaynaklanan ter tahrişinden kaynaklanır.
Kontakt dermatit
Kontakt dermatit, cildiniz onu tahriş eden bir şeyle (veya alerjiniz olan bir şeyle) temas ettiğinde ortaya çıkan kaşıntılı bir döküntüdür. Giysideki boyalar ve kumaş cilaları, deterjanlar ve çamaşır yıkamak için kullanılan ürünlerdeki parfümler de buna sebebiyet verebilir.
Egzama ve sedef de sık görülüyor
Toplum tarafından bilinen kızarıklıkların çoğu hem göğüs hem de cildin diğer bölgelerinde ortaya çıkabilir. Göğsünüzde ve vücudunuzun diğer yerlerinde bir kızarıklık fark ederseniz sorun dermatolojik olabileceğinden mutlaka dermatoloğunuzla temasa geçin.
Mastit
Emziren anneler muhtemelen meme dokusunun enfeksiyona dönüşebilen (genellikle ağrılı) iltihabı olan mastiti duymuşlardır. Tıkalı bir kanal veya sütün kesintisiz akışını engelleyen başka bir şey nedeniyle göğüslerinizin içinde süt birikmesinden kaynaklanır. Bu da bir türlü döküntüye neden olabilir.
Mutlaka doktora danışın
Göğüsleriniz üzerinde “peux d’orange” olarak bilinen çukurlu, bazen portakal kabuğuna benzeyen kalınlaşmış bir cilt alanınız varsa, meme uçlarınızda hassasiyet, kaşıntı veya akıntı, sadece bir memede veya bir memede diğerinden çok daha büyük görünen şişlik veya kızarıklık fark ederseniz mutlaka doktorunuza danışın.
Unutmayın ki herhangi bir şikayet görülmeden de doktora danışmak erken teşhis ve tedavi için büyük önem taşıyor.