1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Çığlık sesini öğrendi! Felaketlerde kullanılacak

Çığlık sesini öğrendi! Felaketlerde kullanılacak

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzun yıllardır cihazların akıllanması için çalışmalar sürüyor. Drone’lar için geliştirilen yeni sistem, insan çığlıklarını duymayı ve onlara müdahale etmeyi de sağlıyor.

Çalışmalarını Almanya’da sürdüren bir grup araştırmacı, drone’lara insan çığlıklarını duymayı öğretti. Uzmanlar geliştirdikleri sistemi Amerika Akustik Topluluğu’nun bu ayın başlarındaki yıllık konferansında sundu.

FELAKETLERDE İŞE YARAYACAK

Independent Türkçe’de yer verilen çalışma dikkat çekiyor. Araştırma ekibinden Macarena Varela “Deprem gibi bir felakette yani kişilerin enkaz altında kalabileceği durumlarda, kurtarma ekiplerinin çok hızlı şekilde müdahale etmesi gerekiyor. Ancak yer tespiti yapmak çok zor oluyor” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

”Büyük bir alan üzerinde uçan ve insanların yalnızca çığlıklarını değil aynı zamanda çıkardığı diğer sesleri de algılayan bir drone kullanarak, konumlarını tespit edebiliriz.”

ÇIĞLIK DIŞINDA BAŞKA SESLER DE VAR

Araştırma ekibi işe çığlık, bir yere vurma, alkışlama veya tepinme gibi seslerden oluşan bir veritabanı hazırlamakla başladı. Derin öğrenme teknikleri kullanan ekip, bir drone üzerine mikrofon yerleştirerek sistemin insan seslerini diğer gürültülerden ayırt edip edemeyeceğini test etti.

HALEN ÇOK SAYIDA TEST YAPILIYOR

Sistemin epey başarılı olduğu görüldü. Zira Varela, drone’un çığlık sesini algılamasıyla konumu kurtarma ekiplerine bildirmesi arasında sadece birkaç saniye geçtiğini söyledi.

Ayrıca sistem, çok uzaktan gelen bir mırıltıyı netleştirip anlaşılır hale de getirebiliyor. Uzmanlar, saha testi için drone’a 60’dan fazla mikrofon yerleştirdi. Teste dair yayımlanan videoda, hava aracının ses çıkaran kişiye döndüğü görülüyor.

Öte yandan Varela, sistemin henüz gerçek bir enkazda test edilmediğini kaydetti. “Projemiz hazırlık aşamasında. Bu yüzden hâlâ çok sayıda test yapıyoruz” diyen araştırmacı, şöyle bir ek yaptı:

Amacımız drone’un çöken binalardan gelen sesleri tespit etmesi. Ancak bu sistem başka birçok durumda da kullanılabilir. Drone’un, ses algılanır algılanmaz o bölgeye gidip tam konumu belirlemesini hedefliyoruz. Sistemin kurtarma ekiplerine çok yararlı olabileceğini düşünüyoruz. Bir afet yaşandığında, kaybolan kişileri bulmak için her dakika önemlidir.

İNGİLİZ BASININDA TÜRK DRONE’LARI YER ALMIŞTI

Türk yapımı drone’ların geleceği şekillendireceği uzun zamandır konuşuluyor ancak İngiliz basınında çıkan haberler, Türk drone’larının tarihte görülmemiş bir yeteneğe sahip olduğunu ortaya koydu.

Libya iç savaşında rakip gruplar arasındaki bir çatışmada konuşlandırılan patlayıcı taşıyan quadcopterlerin, insan emri olmadan kendi insiyatifleriyle düşman hedefleri yok ettiği düşünülüyor.

GEÇEN YIL BİR İNSAN HEDEFİ YAKALAMIŞTI

Birleşmiş Milletler için hazırlanan bir rapora göre, otonom silahlı bir insansız hava aracının geçen yıl bir insan hedefini “yakaladı” ve özel olarak emredilmeden onlara saldırdığı düşünülüyor.

KAMİKAZE SALDIRILARI

Türk askeri teknoloji şirketi STM tarafından üretilen bir Kargu-2 quadcopter olan drone, Mart 2020’de Libya hükümet güçleri ile Libya Ulusal Ordusu komutanı Halife Hafter liderliğindeki ayrılıkçı bir askeri fraksiyon arasındaki bir çatışma sırasında konuşlandırıldı.

Patlayıcı yük ile donatılan Kargu-2, bir kamikaze saldırısında hedefe yönlendirilerek patlayabiliyor. BM Güvenlik Konseyi’nin Libya Uzmanlar Paneli’nin Mart 2021’de yayınlanan raporu New Scientist dergisi tarafından ele geçirildi.

HAFTER GÜÇLERİNİ BÖYLE ‘AVLADI’

Raporda, Hafter güçlerinin geri çekilirken, hiçbir insan kontrolör gerektirmeyen ve otonom modda çalışan “son derece etkili” Kargu-2 insansız hava araçları tarafından nasıl “avlandığı” ayrıntılarıyla anlatılıyor.

Raporda, “Ölümcül otonom silah sistemleri, operatör ve mühimmat arasında veri bağlantısına ihtiyaç duymadan hedeflere saldırmak üzere programlandı: gerçek bir ‘ateş et, unut ve bul yeteneği’ ifadeleri yer aldı.

Maryland’deki Ulusal Terörizm Çalışmaları ve Terörizmle Mücadele Konsorsiyumu’ndaki Zak Kallenborn’a göre, bu saldırı insansız hava araçlarının insanlara kendi insiyatifiyle gerçekleştirdiği ilk saldırı olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çığlık sesini öğrendi! Felaketlerde kullanılacak
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin