CHP’nin altılı masa kurmaylarından Erkek, Milliyet’e konuştu: Saygısı olmayanla Anayasa yapılmaz

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MEHTAP GÖKDEMİR- CHP hukuk ve seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Mevcut iktidarla mevcut zihniyetle herhangi bir Anayasa değişikliği yapılacağını tahmin etmiyorum” dedi.Erkek ile Parti Genel Merkezi’ndeki makamında sohbet ettik. Erkek, sorularımıza şu yanıtları verdi:

SAMİMİ DEĞİLLER: (AK Parti’nin hazırladığı “başörtüsüne Anayasal güvence” teklifine destek verir misiniz?) Genel Başkanımız artık bu konunun istismar edilmemesi için çok önemli bir adım attı. Bu mücadelede samimi Genel Başkanımız. Ama bunu Erdoğan ve AKP sürekli istismar etmeye devam ediyor. Onun için artık bu istismarı ellerinden almış oldu Genel Başkanımız. Samimi olmadıklarını gösterdiler, olsalar yasayı hemen Genel Kurul’un gündemine alıp yasalaştırabilirdik, oybirliğiyle.

İLK SEÇİMDEN SONRA: Mevcut Anayasa’yı tanımayan, mevcut Anayasa’yı askıya almış, mevcut Anayasa’ya saygısı olmayan, cumhurbaşkanlığı yeminine, Anayasa’ya sadakat yeminine uymayan bir zihniyetle Anayasa değişikliği yapılmaz. Biz bunu ilk seçimden sonra yapacağız. Altı parti bu konuda ciddi bir hazırlığımız da var.

TEKLİF YETERLİ: (Anayasa değişikliği teklifine ihtiyaç var mı? Sizin teklifiniz yeterli mi?) Tabii ki yeterli. Mevcut iktidarla mevcut zihniyetle herhangi bir Anayasa değişikliği yapılacağını tahmin etmiyorum. Çünkü OHAL döneminde suistimalci bir Anayasa değişikliğiyle Anayasa’yı araç olarak kullanıp bir tek adam sistemi inşa ettiler. Anayasanın birçok hükmüne uymadılar. Mahkemelere talimat verdiler. Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulatmadılar. Önümüzdeki dönem yeni bir cumhurbaşkanı yeni bir Meclis yeni bir yönetim anlayışı ve toplumsal uzlaşmayla Anayasa değişikliği yapılacak. Kadınların kılık kıyafetine karışmayın diyoruz, bu kadar net.

ORTAK LİSTE: İç Anadolu’da, Doğu’da birçok ilde ortak listeler çıkartabiliriz. Bunların çalışmaları yapılıyor. Yani Türkiye’de il il partilerin mevcut oy oranlarına göre ciddi çalışmalar yapılıyor. Genel Başkanımızın o ifadesi bir parti kendi listeleriyle seçime girme kararı alırsa en az 41 ilde liste sunmak zorunda. 41 il olmaz da 50 olur. O sayılar hiç önemli değil, ama en az 41 ilde liste verilmeli. Onun dışında Meclis’teki çoğunluğu zaten Millet İttifakı alıyor. Bizim amacımız referanduma götürebileceğimiz çoğunluğu yakalamak.

‘Devlet bazı suçları affedebilir’

KIRMIZI ÇİZGİMİZ OLUR: (Af taleplerine nasıl bakıyorsunuz?) Şahsi görüşümü paylaşayım, devlet kendisine karşı işlenen suçları affedebilir. Şahıslara karşı işlenen suçları şahıslar, aileleri affedebilir. İktidar yeni cezaevleri inşa ediyor. Mevcut cezaevlerinde kapasitenin çok üstünde tutuklu, hükümlü var. Yeni bir infaz düzenlemesi getirebilirler. Getirirlerse inceleriz, tabii ki kırmızı çizgilerimiz olur. Çocuklara yönelik, kadınlara yönelik suçlar da olur. Silahlı terör eylemlerinin failleriyle ilgili olur. Yani düşünce suçlarını, siyasi suçları tabii ki affetsinler, devlet kendisine karşı işlenen suçları affedebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
CHP’nin altılı masa kurmaylarından Erkek, Milliyet’e konuştu: Saygısı olmayanla Anayasa yapılmaz

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin