1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Büyük Tekneler için Balık Av Yasağı Bitiyor: Yeni Sezon Hazırlıkları

Büyük Tekneler için Balık Av Yasağı Bitiyor: Yeni Sezon Hazırlıkları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Büyük Tekneler için Balık Av Yasağı Bitiyor

Büyük Tekneler için Balık Av Yasağı Bitiyor

Balıkçılar, avlanamadıkları süre zarfında teknelerini onarıp, ağlarına bakım yaparak yeni av sezonuna hazırlık yaptılar. Eylül ayı itibarıyla başlayacak av mevsimi öncesinde su ürünleri sektör temsilcileri, bu yıl ağların dolu olmasını bekleyerek, kişi başı yıllık 6-8 kilogram olan balık tüketiminin artmasını umut ediyorlar.

Av Sezonu 1 Eylül’de Başlıyor

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun, sektör olarak 1 Eylül’de başlayacak av sezonunu büyük bir heyecanla beklediklerini ifade etti.

Bu Sezon Ağlar Palamutla Dolacak

Tüketicilerin de aynı beklenti içinde olduğunu dile getiren Sagun, “İzlenimlerimiz bu yıl denizlerimizde bol miktarda palamut olacağı yönünde. Bu durum hem balıkçılarımız hem de vatandaşlarımız için çok sevindirici bir gelişme olacak. Ayrıca uzun yıllardır Türkiye’nin dünyanın dört bir yanına balık ihraç etmesine karşın, iç piyasada tüketimin düşük olmasından yakınıyorduk. Ağların dolu olması, kişi başı yıllık 6-8 kilogram olan balık tüketim oranlarının da artmasını sağlayacak.”

Somon İçin Milyonlarca Dolar Ödüyorduk

Sagun, tüketicilerin en fazla tercih ettiği ürünlerden biri olan somonun yıllardır Norveç’ten ithal edildiğini vurgulayarak, şu şekilde devam etti: “Bunun karşılığında milyonlarca dolar ödüyorduk. Ancak son yıllarda özellikle Karadeniz Bölgesi’nde gerçekleştirdiğimiz yatırımlar ve geliştirme projeleri sayesinde ürettiğimiz Türk somonu, artık vatandaşımızın mutfağında da yer almaya başladı. Türk somonunun daha fazla tercih edilmesi, Norveç somonu için ödenen milyonlarca doların ülkemizde kalmasını sağlayacak.”

Somon İhracatı Sürekli Artıyor

Dış pazarlarda büyük ilgi gören Türk somonunun ihracatının sürekli arttığını belirten Sagun, somon ihracatına başladıkları kısa süre içerisinde, bu ürünün çipura ve levrek gibi önemli ihraç ürünleri seviyelerine ulaştığını kaydetti. 2024’ün ilk 6 aylık rakamlarına bakıldığında, levrek ihracatının 274,8 milyon dolar, çipura ihracatının 252,8 milyon dolar, somon ihracatının ise 195,9 milyon dolar olduğunu belirtti.

Büyük Tekneler için Balık Av Yasağı Bitiyor: Yeni Sezon Hazırlıkları

Palamudun Bol Olduğu Yıllarda Hamsi Az Olur

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, bu sezon palamudun bol olacağını dile getirerek, “Bu yıl palamut bol, her eve palamut girecek gibi düşünüyoruz. Ancak palamudun bol olduğu yıllarda hamsinin az olduğunu da biliyoruz. Yıl içerisinde hamsi de olacak; fakat istenilen kadar olmayacaktır.”

Denizlerin Bereketini Gelecek Nesillere Aktarmalıyız

Özkaya, yeni sezona hamsi avcılığında kota sistemiyle girildiğini hatırlatarak, konuşmasına şöyle devam etti: “Hamside son zamanlarda et verimi biraz düşük, iklim değişikliği gibi nedenlerden dolayı. Bu nedenle hamsiye kota getirilmesinden oldukça memnunuz. Böylece hamsi kendini toparlayabilir ve stokları iyileşebilir. Atalarımızdan devraldığımız bu bereketli denizleri, gelecek nesillere de aynı şekilde bırakmalıyız ki genç nesiller balıkçılık sektöründen uzaklaşmasın. Bu yılın, hatasız, kazasız, bol ve bereketli geçmesini temenni ediyoruz. Palamutta da bunun ışığını görmekteyiz; kesinlikle bol ve bereketli bir sezon olacak.”

Büyük Tekneler için Balık Av Yasağı Bitiyor: Yeni Sezon Hazırlıkları

Hamsi Kotası Hakkında Bilgiler

Verilere göre, geçen yıl yaklaşık 274 bin ton hamsi yakalandığını belirten Özkaya, yeni sistemde hamsiye 400 bin ton civarında kota verildiğini aktardı. Ayrıca, TBMM’de Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu kurulduğunu ve komisyonun sahada balıkçı barınaklarını ziyaret ederek balıkçıların görüşlerine başvurduğunu da ifade etti.

Tüketicilere Uyarı: Boy Yasağına Dikkat Edin

Ramazan Özkaya, yeni sezonda tüketicileri boy yasağına uymayan balıkları almamaları konusunda da uyardı. “Getirilen kotanın hem fiyatı hem de arz-talebi dengeleyeceğini düşünüyorum. Böylece piyasa kurallarına uygun balıkların geleceğini umuyoruz, bu da tüketiciler için bir artı olacak.” dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Büyük Tekneler için Balık Av Yasağı Bitiyor: Yeni Sezon Hazırlıkları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin