Bel ve boyun fıtıklarının oluşumuna değinen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr. Ahmet İnanır, “Omurlar arasında olan ve süspansiyon görevi gören disk aniden veya yavaş yavaş bozulur ve dış tabakaları yırtılır.
Diskin merkezinde olan jöle kısım da dışa sızarak sinire basınç veya bası yaparak ağrı gibi bulgulara neden olur” şeklinde bilgi verdi.
Bel ve boyun fıtığının belirtileri nelerdir?
Doç.Dr. Ahmet İnanır fıtık ve fıtık ağrılarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“En sık bulgu olarak ağrı, uyuşma, karıncalanma ve kuvvet kaybı ile karşımıza çıkar.
Çok nadiren de cerrahi gerektirebilen düşük ayak ve idrar veya gaita kaçırma bulgularına neden olabilir.
Bilinçli olarak ağrıyı kesmeyi hedefleyerek verilen ve hasta tarafından tedavi edeceği zannı ile kullanılan ağrı kesiciler birçok hastalığın ağrı semptomunu ortadan kaldırır.
Ancak ağrı kesiciler, sebebin ortadan kaldırılmaması nedeni ile hastanın gelecek yıllarda daha ciddi problemlerle karşı karşıya kalmasına zemin hazırlayabilir.
Bilimsel araştırmalar ve istatistiki çalışmalar, sık ve yüksek dozda ağrı kesici kullanan hastalarda fıtık oluşumunun veya büyümesinin daha yüksek olduğunu göstermiştir.
Ağrıyı hissetmeyen hasta iyileştiği zannına kapılarak rahat hareket eder ve durum kronikleşerek iyileşme süreci uzar.
Bel ve boyun fıtığının tanısı nasıl konulur ?
Doğru tanı öncelikle fizik tedavi veya beyin cerrahi uzmanı tarafından yapılan muayene ile konulabilir.
Diğerleri hataya açıktır. Gerekir ise röntgen, MRI, BT ve EMG çekilerek tanı netleştirilebilir.
Bel ve boyun fıtığından korunmak için ne yapmalıyız?
En güzel tedavi korunma, en güzel ilaç egzersizdir. Bel ve boyun fıtığına yakalanma riskini en aza indirmek için bel ve boyun fıtığına sebep olabilecek hayat tarzından uzak durmak gerekir.
Ayrıca akıllı telefon ile uzun süre oyalanmaktan uzak durmak ve uzun süre bilgisayar başında çalışmayıp aralar vererek çalışma alışkanlığı kazanmak fıtık gelişme riskini azaltacaktır.
Bele açı vererek yük kaldırma ve uzun süre oturma veya ayakta durma alışkanlığından vazgeçilmelidir.
Herhangi bir ağrılı durum başımıza geldiğinde durumu önemseyip uzman bir doktora muayene olarak durumumuz hakkında doğru bir bilgi almak da ayrıca önemlidir.”