1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Boyundaki kitleler neyin habercisi? Tedavi edilmezse…

Boyundaki kitleler neyin habercisi? Tedavi edilmezse…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
ABONE OL

Doğumsal boyun kitlelerinin her zaman bireyler tarafından tespit edilemeyeceğini belirten Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Ozan Seymen Sezen, şu bilgileri verdi: “Ayrıntılı klinik muayene ve endoskopik muayenelerin yanı sıra tanı için kan tetkikleri yapılabilir. Gerek duyulduğunda ultrasonografik incelemeler, bilgisayarlı tomografi ve MR gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanılabilir.

Doğumsal boyun kitleleri arasında görülme sıklığı en fazla olan tiroglossal kistlerdir. Tiroglossal kanal, tiroid bezinin geliştiği kanaldır. Tiroid bezi oluştuktan sonra kalan hücrelerin yok olması beklenir. Tiroid bezi oluşumu sonrası yok olmayan hücreler tiroglossal kistlerini oluşturur.

Tiroglossal kistleri genellikle 5 yaşına kadar bulgu verir. Bu kistler tekrarlayan apse ve iltihaplara yol açabilir. Tiroglossal kistleri cerrahi işlemler sonucu tedavi edilmezse, ilerleyen dönemlerde kötü huylu tümörlere dönüşebilme riski taşır.”

Boyunda kitle belirtileri nelerdir?

Boyunda görülen kitle türleri hakkında açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Ozan Seymen Sezen “Boyut kitlelerinden bir diğeri ise brankial kistlerdir.

Anne karnındaki ilk 3 ayda boyun kas, damar ve kemik yapılarını oluşturan brankial yarık yapılarının tam olarak kaybolmaması, doğum sonrasında boynun yan bölümlerinde oluşan şişliklere neden olur.

Boyun yanlarında ve kulak önünde gözlemlenen brankial kistlerinin çıkarılmasında, cerrahi yöntemler kullanılır.

Doğumsal boyun kitleleri arasında sayılan bir diğer kitle türü ise tortikollisdir. Tortikollisler, boynun yan bölgesinde genellikle doğumdan birkaç hafta sonra fark edilen şişlikler şeklinde belirti verir.

Tortikollisler, 1 yaşına kadar düzelme göstermez. Bu duruma baş ve boyun bölgesinde hareket kısıtlanması eşlik ederse tehlike oluşabilir. Tortikollisler aynı zamanda yüzde kas zayıflığına da neden olabilir” diye konuştu.

Ranula kisti dil hareketlerini kısıtlayabilir

Ranula kistinin, ağız içi ve dil altı tükürük bezleri kisti olarak tanımlandığını söyleyen Sezen, “Ranula kisti, dil hareketlerini kısıtlayabilecek kadar büyüyebilir.

Ranula cerrahi işlemlerle çıkarıldığında dil hareketleri de normale dönecektir” dedi.

Yenidoğan dönemindeki hemanjiom kistlerine dikkat!

Hemanjiomların, yenidoğan dönemde en sık karşılaşılan iyi huylu, damarsal kökenli kitleler olduğunu vurgulayan Sezen, sözlerini şöyle noktaladı:

“Mavi, mor renkli kitleler olan hemanjiomlar, doğumdan hemen sonra fark edilir ve doğumu takiben 1 yıl içerisinde büyüme görülebilir.

İlerleyen yaşlarla birlikte küçülme yaşanabilir. Ciltte hemanjiom en sık; yüz, kafa derisi, göğüs veya sırtta görülür. Nadiren derin boyun yapıları içinde de olabilir.

Hemanjiomlar; nefes almayı, işitmeyi ya da çocukların beslenmesini olumsuz yönde etkiliyorsa tıbbi müdahale gerektirebilir. Hemangiomların tedavisinde cerrahi, lazer veya kortizon uygulanabilir.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Boyundaki kitleler neyin habercisi? Tedavi edilmezse…
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin