Yaz aylarında sıcak havanın etkisiyle gençlerin serinlemek için yüksek kesimlerden suya atladığını belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Niyazi Nefi Kara, “Sığ alana balıklama yani kafası üzerine atlayan kişilerde en çok boyun kırığıyla karşılaşıyoruz. Boyun kırıklarında maalesef boyundan aşağıdaki bütün organları etkilediği için kol ve bacaklarda kalıcı felç olabiliyor.
Ameliyat edip kurtaramadığımız hastalarımız oluyor. Bunların birçoğu genç hastalar. Çok üzücü sonuçlara neden oluyor” dedi.
İç organlara da zarar veriyor
“Derinliği bilinmeyen yüksek kesimlerden suya atlamayın” önerisinde bulunan Kara, “Karın üzerine atlandığında iç organlara zarar verebilir. Kaburga ve omurga kırıklıklarıyla karşılaşılabilir. Bunların çok tehlikeli sonuçları var.
Betona çarpmış hissi yaratıyor
Bu yüzden sığ olan yerlere atlamamak gerekiyor. Kafa suya sert vurduğunda betona çarpmış gibi oluyor” diye konuştu.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Serdar Alfidan ise yüksekten atlanıldığında suyun yüzey gerilimiyle vücudun temas ettiği bölgenin şiddetli basınca maruz kaldığını dile getirdi.
Alfidan, “Bu basınç ne kadar hızlı bir şekilde suyla temas ederse buna paralel olarak vücutta şiddetli travmalara neden olur.
Bu bizim çarpma bölgemizin ne kadar geniş olduğuyla, hızımızla, temas edilen sıvının niteliğiyle tamamen bağlantılıdır.
Ne kadar yüksekten atlarsak hızımız da o kadar artacağı için bu basınca daha çok maruz kalmış oluyoruz. Yapılan çalışmalar genellikle 50 metrenin üzerinde gerçekleşen atlamalarda hemen hemen kurtulma şansının olmadığını göstermiştir.
Bu yüzey gerilimine vücudun maruz kalması durumuna beton etkisi deniyor. Normalde alçak bir mesafeden atlanıldığında suyu yararak içine giriyoruz ama yüksekten atladığınız zaman su o noktada beton etkisi yaratıyor.
Sert bir zemine çarpmışız gibi bir etki oluşturuyor. Oradaki yüzey gerilimini vücudumuz ayıramadığı için kırıklar, ciddi yaralanmalar ortaya çıkabiliyor” diye konuştu.
Ayaklarımızı suya değdiğinde yüksek de olsa zarar vermeyebiliyor
Yüksekten atlama sırasında suyla temas edilen noktanın çok önemli olduğunu belirten Op.Dr. Alfidan, “Ayaklarımızla suya girdiğimizde mesafe yüksek de olsa çok fazla zarar vermeyebiliyor.
Balıklama denize atlarsak ne olur?
Ancak karın üstü, sırt üstü gibi yüzey alanı geniş bölgelerde ciddi yaralanmalar ve yaralanan dokuların miktarı artıyor. Balıklama atlamalarda ise beton etkisi nedeniyle kafa travmalarıyla karşılaşabiliyoruz.
Ani travma nedeniyle omurilikte kırık, çıkık meydana gelebiliyor. İç organlarda zedelenmeler, karaciğer ve dalak yırtılması gibi durumlarla da karşılaşabiliyoruz” dedi.