1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Bilim İnsanlarından Yenilikçi Uzay Giysisi: İdrarı Suya Dönüştürebilen Giysi

Bilim İnsanlarından Yenilikçi Uzay Giysisi: İdrarı Suya Dönüştürebilen Giysi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim insanları, astronotların Ay keşiflerinde uzun süreli uzay yürüyüşleri yapabilmelerini sağlayacak oldukça yenilikçi bir uzay giysisi tasarladı. Bu giysi, idrarı beş dakika içinde içme suyuna dönüştürebiliyor.

İdrarı Suya Dönüştürebilen Özel Tasarım

Bilim İnsanlarından Yenilikçi Uzay Giysisi: İdrarı Suya Dönüştürebilen Giysi

Bu özel giyside, idrarı suya dönüştürebilen bir sistem bulunuyor. Giysinin içinde nemle aktive olan bir vakum pompası yer alıyor. Astronot idrar yapmaya başladığında, silikon kap otomatik olarak açılıyor ve pompa idrarı topluyor. Toplanan idrar, yüzde 87 verimlilikle suya geri dönüştürülüyor. Temizlenmiş su, bir hortum aracılığıyla astronotun içmesi için beş dakika içinde geri veriliyor.

Önemi ve Faydaları

Uzun uzay görevlerinde, suyun taşınması ve depolanması oldukça zor olabilmektedir. Bu özel giysi, astronotların daha az su tüketerek daha uzun süre hayatta kalabilmelerini sağlayabilir. Ayrıca, idrarın geri dönüştürülmesi sayesinde çevresel atık miktarı da azaltılmış olacaktır. Tasarımcılar, giysinin 2030 yılına kadar NASA’nın Artemis programında kullanılabileceğini ummaktadır.

Astronotların mevcut giysi içlerindeki içecek çantalarında genellikle yalnızca bir litre su bulunmaktadır. Bu miktar, planlanan daha uzun süreli ay uzay yürüyüşleri için yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle, idrarı suya dönüştürebilen bu özel giysi, astronotların uzun süreli görevlerinde su ihtiyacını karşılamak adına oldukça önemli bir gelişmedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bilim İnsanlarından Yenilikçi Uzay Giysisi: İdrarı Suya Dönüştürebilen Giysi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin